Медия без
политическа реклама

СБУ показа ракети на КНДР, изстреляни от Русия по Украйна

От севернокорейските балистични ракети са загинали поне 24 мирни граждани и над 100 души са ранени

22 Февр. 2024
От СБУ покадаха снимки на отломки от севернокорейски балистични ракети, изстреляни по екраински граждански инфраструктурни обекти
СБУ
От СБУ покадаха снимки на отломки от севернокорейски балистични ракети, изстреляни по екраински граждански инфраструктурни обекти

Украйна показа доказателство, че Русия обстрелва гражданска инфраструктура в страната с бойни ракети, произведени в КНДР.

Пресцентърът на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) обяви, че става въпрос за балистични ракети Hwasong-11 (KN-23/24) севернокорейско производство. По данни на следствието руската армия вече е изстреляла повече от 20 такива. В резултат са загинали минимум 24 мирни жители, а още над 100 са получили различни наранявания.

"Един от първите факти, че агресорът притежава балистични ракети от КНДР бе фиксиран на 30 декември 2023 г., по време на обстрела на Запорожие. Следващия удар със севернокорейски ракети окупаторите извършиха в началото на януари т.г. - по жилищна кооперация в Киев. Тогава от вражеската атака загинаха 4-има души, а още 50 се намират в тежко състояние", се казва в съобщението на СБУ, откъдето показват и снимки на отломки от произведените в КНДР ракети, с които са извършени обстрелите.

Към ударите със севернокорейски бойни средства от СБУ причисляват и разрушаването на къщи в пет селища, близо до фронта в Донецка област, където са загинали 17 човека. Със същите ракети са обстрелвани и жилища в Харков, като са загинали трима души, а други 60 са ранени. 

"Сега всички тези факти се документират от следователи на СБУ в рамките на наказателно производство по два члена от Наказателния кодекс на Украйна: чл. 112-2 (подпомагане на държава-агресор) и чл.438 (нарушаване на законите на войната). Продължават комплексните мероприятия за установяване на всички обстоятелства около престъплението и привличане на отговорните към отговорност. Освен това се установяват и логистичните маршрути за доставки на севернокорейско въоръжение до територията на Русия", заявяват още от СБУ.

Наскоро представителят на Южна Корея в ООН Хван Чжун Кук заяви, че Северна Корея, давайки свои балистични ракети с малък обхват на Русия, използва Украйна като изпитателен полигон за своите ядрени бойни глави. Той обяви, че предоставените от КНДР на Русия ракети са изстреляни по Украйна през декември и януари.

Досега нямаше преки доказателства за използването на севернокорейско въоръжение от руската армия срещу Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КНДР, балистични ракети

Още по темата