Медия без
политическа реклама

Путин похвали КНДР за подкрепата към агресията в Украйна

Ново напрежение по границата с Юга предшества посещението на руския президент в Пхенян

18 Юни 2024
Преди дни Владимир Путин участва лично в церемония по програмата "Време на герои", целяща да помогне на ветерани от войната в Украйна да бъдат назначени на държавни позиции в руската администрация.
ЕПА/БГНЕС
Преди дни Владимир Путин участва лично в церемония по програмата "Време на герои", целяща да помогне на ветерани от войната в Украйна да бъдат назначени на държавни позиции в руската администрация.

Руският президент Владимир Путин похвали Северна Корея за "твърдата подкрепа" към Москва във войната в Украйна преди посещението си в Пхенян.

"Високо оценяваме факта, че КНДР твърдо подкрепя специалните военни операции на Русия, които се провеждат в Украйна", пише Путин в статия, разпространена от официалната Корейска централна информационна агенция, предаде БГНЕС.

Двете страни "сега активно развиват многостранното партньорство", каза Путин, посочвайки например факта, че Москва и режимът на Ким Чен Ун "поддържат обща линия и позиция в ООН".

Путин отива на визита в изолирания Север за първи път от 2000 г. Двудневното посещение ще се проведе днес и утре (18-19 юни).

Пътуването "ще постави двустранното сътрудничество на по-високо ниво с нашите съвместни усилия и това ще допринесе за развитието на реципрочно и равноправно сътрудничество между Русия и КНДР", каза още руският лидер.

Исторически съюзници, датиращи от основаването на Северна Корея след Втората световна война, Москва и Пхенян се сближават все повече след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., тъй като Путин става все по-изолиран и търси приятели, твърдят експерти. Миналата година Ким направи рядко задгранично пътуване с бронирания си влак, за да се срещне с Путин на руски космодрум.

Впоследствие Сеул, Вашингтон и Киев обявиха, че Пхенян доставя оръжия на Москва в замяна на техническа помощ за зараждащата се сателитна програма. КНДР нарича твърденията "абсурдни", макар да благодари на Русия, че през март използва правото си на вето в ООН, за да прекрати мониторинга на нарушенията на санкциите, точно когато експертите на ООН започнаха да проучват предполагаемите доставки на оръжия.

 

НОВО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ГРАНИЦАТА С ЮГА

Същевременно тази нощ десетки севернокорейски войници пресякоха за кратко силно укрепената граница с Южна Корея и се оттеглиха след предупредителни изстрели, съобщиха военните от Сеул. Експлозии на противопехотни мини са ранили войниците на Пхенян в района, предаде АФП.

Това е вторият подобен инцидент с участието на севернокорейски войски в рамките на десетина дни. От Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул заявиха, че смятат и двете нарушения за случайни.

"Десетки севернокорейски войници пресякоха военната демаркационна линия днес... и се оттеглиха на север след предупредителни изстрели", заяви служител на южнокорейската армия.

Севернокорейците са работили по създаването на "неплодородна земя" и са поставяли мини по границата, заяви служител от командването, но в крайна сметка са "претърпели множество ранявания от многократни инциденти с експлозии на мини по време на работата си".

Въпреки това севернокорейските военни "изглежда безразсъдно продължават с операциите", каза служителят.

Южнокорейски военни са произвели предупредителни изстрели, след като севернокорейски войници са нарушили за кратко границата по-рано тази седмица, предаде Асошиейтед прес, като се позова на южнокорейски медии.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата