Медия без
политическа реклама

Ким Чен-ун нареди на армията да се готви за война

07 Март 2024
Севернокорейският лидер посети военни учения. Снимка: Архив
БГНЕС
Севернокорейският лидер посети военни учения. Снимка: Архив

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун инспектира полевото обучение на войниците в голяма военна база в западната част на страната и нареди да се повиши готовността за война, съобщи севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс. Това предаде БТА. 

Посещението на Ким в базата, чието местоположение не беше посочено, се осъществява след започналите в понеделник в Южна Корея годишни комбинирани военни учения на американски и южнокорейски сили. В тазгодишните маневри участват два пъти повече военнослужещи, отколкото миналата година, отбелязва Ройтерс.

Ким заяви, че военните трябва "динамично да навлязат в нов период на засилване на военната подготовка в съответствие с изискванията, които налага съществуващата ситуация", съобщи КЦТА.

"Армията ни трябва /.../ постоянно да повишава интензивността на настоящите военни учения, насочени към бързо подобряване на нейната боеспособност за привеждането й в пълна готовност за водене на война", е заявил Ким пред войниците, цитиран от севернокорейската агенция.

КЦТА не уточнява дали Ким е споменал пряко ученията на американските и южнокорейските военни. Тя отбелязва, че ръководителят на страната е инспектирал войските, участващи в маневри в условия, симулиращи реална война.

Още по темата