Медия без
политическа реклама

Руски боен самолет изпусна ракета в Белгород

Украински дрон падна върху жилищна сграда на руска територия

21 Апр. 2023Обновена
В центъра на Белгород се образува огромен кратер от изпуснатата бомба
Телеграм
В центъра на Белгород се образува огромен кратер от изпуснатата бомба

Руски военен самолет Су-34 изпусна ракета в руския град Белгород. Тя е паднала до многоетажен жилищен блок и е образувала огромен кратер центъра на града. Ранени са две жени. От взривната вълна са пострадали магазини, няколко апартамента, автомобили.

„Вечерта на 20 април, по време на полет на самолет Су-34 ВКС над град Белгород, стана непредвидено изпускане на авиационни боеприпаси. В резултат на това има щети по жилищни сгради, няма пострадали. Води се разследване“, се казва в изявление на руското Министерство на отбраната.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков по-късни уточни в Телеграм, че двама души са ранени при експлозията.

„Жена с нараняване на главата в състояние на средна тежест е откарана в градска болница № 2. Втората жена с натъртвания отказа хоспитализация, на място й бе оказана цялата необходима медицинска помощ”, пише Гладков.

Пострадали са четири апартамента в жилищен блок на ул. "Шаландин" и четири автомобила. На жителите на пострадалите апартаменти се предлага временно настаняване в хотел, пише губернаторът.

„Ще бъде направен оглед на къщата, ако е нарушена носещата стена, ще презастроим целия вход“, каза Гладков.

Възможно е в Белгород да е паднала планираща ракета, която да е излязла от курса си, смята анализаторът OSINT Кирил Михайлов, който е сътрудничил на Conflict Intelligence Team. За това пишат и няколко прокремълски Телеграм канали. Наскоро  коригиращите модули за тези боеприпаси дори бяха усъвършенствани.

“Бомби с универсално планиране и модули за корекция на боеприпасите започнаха да се използват едва през последните няколко седмици. Подобни извънредни ситуации са неизбежни“, смята Михайлов.

Телеграм каналът "Военен информатор" написа, че над Белгород може да е паднала фугасна бомба ФАБ-500М62. Авторите на канала припомнят инцидента с такива боеприпаси от 12 март, когато същата бомба беше открита на една от улиците на Донецк. „Тези модули са нова и малко груба разработка, така че може да има такива извънредни ситуации“, казва Военен информатор.

Медиите нарекоха подобни бомби може би най-мощните в арсенала на руската авиация. Например "Московский комсомолец" пише, че това са "най-мощните авиобомби", които "не оставят шанс на врага".

На въпрос как е възможно военен самолет да се озове над центъра на Белгород, Михайлов отговори, че едва ли в Министерството на отбраната някой "се занимава с такива неща". „Белгород е на път към границата, ако трябва да ударите нещо в района на Харков, трябва да положите допълнителни усилия, за да не прелетите над Белгород“, каза той.

Това не е първият инцидент с руска военна техника по време на войната. През октомври 2022 г. изтребител-бомбардировач Су-34 се разби в близост до многоетажна жилищна сграда в Йейск и се запали. Според официалната версия той е изпълнявал тренировъчен полет. В резултат на това загинаха 15 души. Шест дни по-късно военен самолет Су-30 се разби върху двуетажна къща в Иркутск.

------------

В град Клинци, Брянска област върху жилищен блок е паднал дрон, съобщи губернаторът Александър Богомаз. 

"В резултат на атака на украинските въоръжени сили в град Клинци падна безпилотен самолет. Няма пострадали", написа Богомаз в Телеграм. Сградата има частични вреди, счупени са й прозорците. Клинци е на около 150 километра по въздух от границата с Украйна. 

 

 

 

Ключови думи:

Белгород, СУ-34

Още по темата