Медия без
политическа реклама

Украйна успя да свали 3 руски Су-34 за минути

Най-вероятно е използвана американската система Patriot

23 Дек. 2023Обновена
Останките на свалените самолети
Телеграм канал на Fighterbomber
Останките на свалените самолети

Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ са успели да свалят три руски бойни самолета Су-34 за броени минути. Това стана ясно от официално съобщение на ръководството на украинските ВВС и от информация в основните руски Z-канали в Телеграм.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на бойците, които са свалили самолетите.  "Благодаря на нашите бойци, които унищожиха три руски СУ-34 наведнъж. В южната посока - в нашата Херсонска област. Резултатът от работата на нашите ВВС и Одеската зенитно-ракетна бригада. Благодаря ви, момчета! И нека всеки руски пилот знае точно какъв ще бъде нашият отговор на всеки руски убиец: нито един от тях няма да остане ненаказан”, каза той.

Един от първите коментирали случката от руска страна бе милитари каналът Fighterbomber, който е свързан с военната авиация на Русия. "Да, имаме загуба. Причините се изясняват, екипажът се издирва", написа той. Малко по-късно той добави, че самолетът не е един, че има загинали и ранени летци и че ВСУ са използвали установки Patriot. В социалните мрежи се появиха снимки на останките на самолет,  както и вертолет, евакуиращ пилотите.

Z-каналът "ВДВ за Честность и Справедливость", който се води от офицери от групировката "Днепър" на руската армия, написа: "Черен ден за нашите Военно-космически сили. На Херсонското направление успяхме за миг да загубим три самолета Су-34. Съболезнования на семействата и близките на загиналите. Голям "привет" на всички, които се радваха, че нашите "птички" бомбардират вражеския плацдарм в Кринки и позициите на десния бряг. От самото начало предупреждавахме, че това е много опасна операция". Според канала на това направление работят някакви най-модерни средства за ПВО, които позволяват на ВСУ така ефективно да сваля самолети на руската армия. "След инцидента край Змийския остров много пилоти отказваха да летят, но под натиска на началството се огънаха. Решителността на генерал Теплински да унищожи плацдарма на противника край Кринки мина всякакви граници. Заради неговите амбиции и егоизъм загиват десантчици, морски пехотинци, спецотряди, а сега и военни пилоти... Това навярно е първият генерал в историята на Русия, който е загубвал битки и в трите сфери - на суша, вода и въздух", жалват се военните кореспонденти.

Според Grey Zone, има вероятност самолетите да са свалени от "приятелски огън" от руска ПВО. "Но дори това да не е "приятелски огън", а действително да е установка Patriot на противника, това не прави ситуацията по-приятна. Тъй като усилването на въздушната отбрана на противника на Херсонския участък бе само въпрос на време, като се има предвид колко активно работи нашата авиация по противника по бреговата линия на Днепър", написа той.

Други Z-кореспонденти недоволстват, че изобщо са потвърдени загубите. "В ситуацията с трагедията край Кринки, където днес ВСУ организираха грамотна авиозасада с "Патриот", съм най-поразен от поведението на някои от нашите блогъри, които на практика предадоха на украинците обективна информация за резултата от тяхната работа... Явно желанието да се привлекат читатели надделява над останалите чувства и мозъкът им изключва. Що се касае до трагичния случай, нека напомним, че водим война със силен и технически много добре въоръжен противник. Не трябва да се разпускаме и да работим по една и съща схема, не трябва да оставяме самолетите си без укрития, не трябва да се лъже в докладите", написа "Два майора".

"Фактът, че три бойни самолета на противника са свалени за кратко време говори, че това е била добре планирана операция на украинската ПВО. Руските военни самолети отдавна избягват да навлизат в зоната на украинската ПВО. Затова вероятно в участъка, където са свалени самолетите, украинската ПВО е била сравнително слаба, което е отлична маскировка за въздушна засада", коментира bbc.ru.

"Су-34 най-вероятно наистина са били свалени с ЗРК Patriot. Това е най-далекобойната ПВО от всички, с които Украйна разполага. Тя може да достигне до руските самолети на 30-40 км зад линията на фронта, където те са се чувствали в пълна безопасност", коментира военният аналитик Ян Матвеев пред "Можем да обясним".

"Унищожаването на три руски Су-34 прилича на т.нар. „Брянска касапница“ през май 2023 г., когато за броени минути бяха взривени във въздуха2 бойни самолета и 3 хеликоптера на руските ВВС. Тогава също бе използвана MIM-104 Patriot. Събитията в южната част на Украйна обаче в някои аспекти са дори по-впечатляващи, защото изискват задълбочена координация и планиране", пише в "Туитър" Tendar, който е офицер от ВСУ. "Трите руски Су-34 вероятно са били част от авиогрупа, атакуваща украински части в Кринки, Херсон. Руснаците използват подобрени ракети FAB-500, които се изстрелват на повече от 50 километра от точките на удара и са извън обсега на средствата за ПВО с малък и среден обсег на украинската армия. Затова те се чувстваха в безопасност. Това драматично се промени. Много е вероятно Украйна да е разположила най-новата батарея MIM-104 Patriot, която получи от Германия, на юг. Вариантът PAC-2 има обсег от най-малко 160 km (вероятно повече). Това значително разширява зоната, в която украинската ПВО успява да унищожи вражеските самолети. Ракетите достигат целите си за 1-2 минути, което прави практически невъзможно руските самолети да се измъкнат. Но нивото на планиране и координация е изключително трудно. Дори и с отлична оръжейна система като MIM-104 Patriot не можете да приемете това за даденост. Дори малки грешки биха могли да доведат до провал или дори да застрашат самата система за противовъздушна отбрана. "Прозорецът" за успех е кратък и опасен. Но точно както в Брянск украинската ПВО показа на какво е способна.

За руските военни усилия това е изключително лоша новина. Рояците руски дронове и ракети през тази зима ефективно се неутрализират. Украйна най-накрая си позволява да използва най-добрата си система за противовъздушна отбрана дори за настъпателни операции. Кринки е само пример, но добър пример. Въпреки че украинските сили разполагат само с около 300-500 души в Кринки, а руснаците - с около 7 бригади, което всъщност би трябвало да е достатъчно, за да отблъсне малкия украински отряд, Русия използва главно ВВС тук. Руските сухопътни сили се редовно обстрелвани от артилерия и безпилотни самолети. Само руските самолети все още действаха безпрепятствено. Това очевидно се промени. При това новината идва само след седмици, когато руски Су-24М беше свален над Черно море близо до Змийския остров. Посланието е ясно: югът вече официално е гореща зона за руските ВВС.

Въпреки че не бива да се въодушевяваме твърде много, това все пак ни показва, че дори с ограничено разширяване на доставките ВСУ могат да нанесат решителни загуби на руската военна машина. Това също не е новина - украинците винаги са се представяли превъзходно с малкото, което получават, и винаги, когато са имали правилното оръжие и то в точното количество, са показвали, че могат да постигнат успех. Руската „стратегия“ се основава изцяло на това Западът да спре доставките. Те нямат план Б, нямат алтернатива и когато започнем да вдигаме залозите и се заемем сериозно с нашите доставки и индустрия, тогава Украйна ще освободи цялата украинска територия и ще завърши войната, която Русия започна", завършва той.

Обсегът на Patriot, разположен в Южна Украйна

"С трите Су-34, свалени сега, още 3 Су-34 повредени или унищожени тази седмица на земята, общото количество унищожени руски самолети от този вид от началото на войната достига 40. Преди войната Русия разполагаше с 149 Су-34. Около 10 от тях се използват за тренинг на нови пилоти, а минимум 30% се намират на ремонт. Това означава, че в момента Русия може да оперира само с около 66 самолета от този тип в най-добрия случай", пише в Туитър анализаторът David D.

Това е най-голямата едновременна загуба на руските Военно-космически сили от май 2023 г., когато в Брянска област бяха свалени 2 Су-34 и 2 вертолетът Ми-8. Повече самолети руските ВКС са загубвали само по време на метежа на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Това е поредният проблем на руската армия в района на Днепър. След оттеглянето на руските сили от десния бряг на Херсонска област и освобождаването на Херсон фронтът в района минава по Днепър. Оттегляйки се, руснаците взривиха всички мостове, така че командването на руската групировка "Днепър", отговаряща за отбраната по левия бряг на реката, се чувстваше в сравнителна безопасност - украинците явно не бяха в състояние да прехвърлят през пълноводния Днепър крупни сили, а още повече да се закрепят на плацдарм под ударите на руската артилерия и авиация. От февруари 2023 г. обаче ВСУ започна да прехвърля малки групи морски пехотинци на левия бряг и въпреки усилията на руснаците, успява да разширява плацдарма, който контролира. В района на Кринки ВСУ успя да се закрепи и бавно, но сигурно се придвижва към най-близкия път с цел да усложни руското снабдяване на този участък и да създаде опасност за съседните села Пойма и Песчановка. Руското командване най-после осъзна сериозността на ситуцията, за което говори спешното назначаване за командващ на групировката "Днепър" на ген.полковник Михаил Теплински, който дотогава бе зам.командващ Обединената групировка на войските в Украйна. Според Z-кореспондентите той е най-способният руски генерал. ВСУ го посрещнаха с удар по щаба на групировката "Днепър", при който загинаха няколко от заместниците на Теплински, но самият той се оттърва невредим. Русия продължава да се опитва да спре украинските войски тук, които въпреки че продължават да са малки групи, й създават доста главоболия.

 

Помощ

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е информирал украинския президент Володимир Зеленски, че първите 18 изтребителя F-16, обещани на ВСУ, вече са готови за изпращане. Амстердам обеща да предаде на Украйна всичките си 42 F-16. По-рано потенциалният нов премиер на страната Герт Вилдерс беше обещал да не оказва военна помощ на Украйна, докато "Нидерландия не е готова сама да се защити". Той обаче не успя да сформира правителство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата