Quantcast

Медия без
политическа реклама

ТАСС и РИА "Новости" "изтеглиха" руската армия от Херсонска област

Минути по-късно новината бе анулирана

13 Ноем. 2023Обновена
Ако ВСУ успее да разшири присъствието си на левия бряг на Днепър, може да предприеме и по-мащабна офанзива в района

Руското министерство на отбраната съобщи, че е взето решение да се прехвърлят войски от Херсонска област на "по-изгодни позиции" на изток от Днепър, написаха едновременно руските държавни агенции ТАСС и РИА "Новости". Това на практика означава, че Русия се изтегля от част от окупираните територии.

"Оценявайки създалата се ситуация, командването на групировката "Днепър" реши да прехвърли войски на по-изгодни позиции на изток от Днепър. След прегрупирането ще се освободи част от силите, които ще бъдат задействани за настъпление на други направления", се казва в изявлението на руското МО, цитирано от агенциите. Десетина минути по-късно двете агенции анулираха новината, като я обявиха за "грешка". Руското МО нарече съобщенията провокация.

Преди една година руската армия бе принудена да се изтегли от Херсон и се окопа на левия бряг на Днепър. През последните седмици Въоръжените сили на Украйна успяха да създадат няколко плацдарма на левия бряг на Днепър. В началото на ноември ВСУ контролират значителна част от село Кринки, както и гористата местност там. На този плацдарм са прехвърлени няколстотин морски пехотинци, както и тежка техника. Там се водят и най-ожесточените сражения. Ако Украйна успее да разгърне войските си тук и предприеме по-мащабно настъпление в района, може да разцепи руската групировка и да прекъсна линиите за снабдяване.

Наскоро Русия назначи нов главнокомандващ на групировката "Днепър" - ген. Михаил Теплински.

 

Съобщението за прегрупирането на руските войски в района на Днепър изглеждаше правдоподобно по форма, но не и по съдържание, коментира военният наблюдател на руската служба на BBC Иля Абишев. Ситуацията в района не изглежда чак толкова застрашаваща руската армия, макар и да предизвиква тревога в много наблюдатели. "Руското командване е съсредоточило в това направление крупна групировка, която не бърза да хвърля в бой. Причините за това може да са няколко. Първо, влияние оказва предимството на ВСУ в артилерията, разположена на високия десен бряг на Днепър - при това положение масирано настъпление към украинските плацдарми може да се превърне в катастрофа с огромни жертви. Второ, изобщо не са ясни плановете на украинското командване - десантът в Кринки може да се окаже отвличаща маневра, а основният удар да е на друго място. Фронтът, за който отговаря групировката "Днепър", се простира на около 300 км, като възможната операция на ВСУ може да е всеки участък, а резервите на руските военни не са чак толкова много и не са мобилни", обяснява той.

Според него, за да се изтегли руската армия без бой от обширните територии в юго-западна Херсонска област и да открие пътя на ВСУ към Крим, трябва да се случат изключително драматични събития, каквито до момента не се наблюдават.

"Положението на левия бряг на Днепър за руснаците си е плачевно. Те не могат да контролират сивата зона, която непрекъснато се разширява, а проблемите с логистиката нарастват. Но признаци за изтегляне на руските войски засега няма. Напротив - в отделни участъци се прехвърлят резерви, а основните сили тук още не са задействани", съгласен е и украинският военен анализатор Александър Коваленко. Но той напомня, че основните сили на Русия са съсредоточени на много тесен участък, който се простира на около 40 км в дълбочина. На този участък вече не работи първата линия на логистиката - пътят, водещ от Олешки през Пещановка към Кринки и Нова Каховка. До основната логистична артерия в района на Кринки остават само 3 км. "Така че е възможно в един момент, когато основните резерви бъдат задействани на този тесен участък, ситуацията на други участъци да излезе от контрол", смята той. Коваленко не смята, че съобщението, разпространено от ТАСС и РИА "Новости", е хакерска атака, както предполагат някои руски Z-канали. Според него руското МО вече е подготвило такова съобщение за всеки случай, но някой от пресцентъра е сгафил и го е пуснал преждевременно.