Медия без
политическа реклама

Дързък украински десант през Днепър изненада руската армия

ВСУ успя за кратко да превземе две села на окупирания ляв бряг на реката

19 Окт. 2023
Руските блогъри изпаднаха в истерия от факта, че ВСУ успя да овладее две села на левия бряг на Днепър, в района на Херсон
Руските блогъри изпаднаха в истерия от факта, че ВСУ успя да овладее две села на левия бряг на Днепър, в района на Херсон

Последният десант на Въоръжените сили на Украйна на левия бряг на Днепър в района на Херсон е изненадал и сериозно обезпокоил руската армия. Това става ясно от поредица от постове на проруски военни Телеграм канали.

"Рибар" и други блогъри съобщиха, че две щурмови групи на украинската морска пехота са форсирали Днепър в района на Антоновския жп мост и са акостирали на левия бряг, в района на селата Пойма и Песчановка. С подкрепата на артилерия те са преминали първата линия на отбраната на руските войски и са окупирали село Пойма и част от Песчановка, намиращи се на около 3,5 км от брега. По тях са нанесени масирани удари.

Според някои руски източници всички пехотинци са унищожени, според други - част от тях все още са в селата. "Губернаторът" на Владимир Салдо заяви, че "ВСУ се опитаха да се закрепят на левия бряг, но не успяха". Разминават се и оценките за целта на десанта - според част от Z-каналите това е началото на отдавна прогнозираното форсиране на Днепър от украинската армия, според други - това е операция без особено мащабни цели.

"Възниква въпросът как бе допуснат такъв пробив към двата населени пункта? За това, че в островната зона и на някои участъци от левия бряг на Днепър има плацдарм, ние писахме преди няколко месеца, но никакви мерки не са взети", възмущава се "Рибар", който твърди, че ВСУ е все още в едно от селата.

Руските блогъри изпаднаха в истерия от десанта на ВСУ

В последните седмици руснаците засилиха ударите по десния бряг на Днепър, като твърдят, че ударите се нанасят по места, "където се струпва групировка за форсиране на Днепър". Украйна обвинява Русия, че нанася удари по граждански обекти.

Украинският генерален щаб индиректно потвърди днес съобщенията за нов десант на левия бряг на Днепър: "сред населените места, атакувани от руски самолети, е село Песчановка. „На Херсонско направление окупаторите нанесоха въздушни удари край Новоберислав, Козацки, Олговка, Приднепровски и Песчановка в Херсонска област“, ​​се казва в прессъобщението.

Пойма и Песчановка се намират на около 3.5 км от брега на Днепър, а Приднепровское, споменато в доклада, е срещу тях - на десния бряг, който се контролира от законните власти на Украйна. В Приднепровское има железопътен мост през Днепър, а след това жп линията минава през Пойма.

Американският Институт за изучаване на войната (ISW) също потвърждава украинския десант, но не смята, че той е начало на някакво украинско настъпление в тоя район. „ISW няма да спекулира относно мащаба и перспективите на продължаващите действия на Украйна на източния бряг в района на Херсон, но по наша оценка украинските сили все още не са създали плацдарм на източния бряг в района на Херсон, подходящ за по-нататъшни маневри на сериозни механизирани групи“, пишат анализаторите. „Въпреки това си струва да се отбележи, че добре известни и като цяло надеждни руски източници обсъждат [настоящите] украински дейности на източния бряг като по-мащабни от документираните по-рано набези през реката на украински части,“ добавят те.

ISW предполага, че част от безпокойството на руските блогъри е породено от факта, че през лятото командването е прехвърлило някои от най-боеспособните части от Херсонско направление в Запорожие - за отблъскване на украинската контраофанзива.

За активизирането на ВСУ в района на Херсон говори и руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Китай. "Те започнаха отдавна анонсираното и очаквано поредно контранастъпление, сега на Херсонското направление. Резултат засега няма. Има загуби, резултат няма. Също както беше на Запорожкото и на други направления. Това също е грешка", каза Путин.

Всъщност ВСУ редовно прехвърля малки десантни групи на  левия бряг, които методично унищожават руски войници. В края на август украинците дори издигнаха знаме в едно от селата там.

Една от най-зрелищните акции на ВСУ бе през август. На 8 август украински десант достигна левия бряг на Днепър в района на село Казачи Лагери. Там диверсантите влязоха в бой с отряд начело с майор Томов от батальон 1822 — общо 17 души. Част от руските военнослужещи и самият Томов бяха пленени. След това украинците убедиха Томов да запише видео, че той е пленил войници на ВСУ и поискал подкрепление. След което украинците пуснаха видео с пленените руснаци.

Според украинските анализатори обаче не може да се говори за подготовка за мащабен десант в района. "ВСУ действа на това направление изключително с т.нар. малки пехотни групи и присъствието им на левия бряг има чисто тактически характер, и то не особено мащабен. Главната цел е да се ходи по нервите на руското командване. Засега сериозна подготовка за десант през Днепър няма. Ако руснаците се "изхитрят" да бягат по течението на Днепър насам-натам след всяка наша десантна група и сами "вземат тежкото, но нужно решение", разбира се, никой няма да възразява... Но доброволно да "потопи" в Днепър своите войски по пътя на "неговото форсиране със значителни сили" Генералният щаб на ВСУ не възнамерява. Поне засега", пише украинският Телеграм канал Zvиздец Мангусту.

Евентуално настъпление на левия бряг на Днепър в района на Херсон може да принуди руската армия да прехвърли сили от други участъци на фронта. Основните сили на ВСУ сега са в района на селата Работино и Верховое (Запорожска област) и Урожайное (Донецка област). Украйна настъпва и край Бахмут. Русия предприе настъпление в района на Купянск, Харковска област, както и към Авдеевка в Донецка област, където търпи огромни загуби в техника и жива сила.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата