Медия без
политическа реклама

Диверсантите обещават още зрелищни рейдове като в Белгород

Напрежението в граничните райони цели да принуди Русия да прехвърли военни сили от фронта

24 Май 2023Обновена
След рейда в Белгородска област диверсантите дадоха пресконференция за журналисти
Телеграм
След рейда в Белгородска област диверсантите дадоха пресконференция за журналисти

Диверсантите, които в понеделник преминаха границата на Белгородска област и влязоха в сблъсък с руските военни, дадоха пресконференция на територията на Украйна и обещаха нови рейдове на руска територия.

"Мисля, че пак ще ни видите от другата страна. Не мога да разкрия подробности, дори не мога да разкрия посоката. Границата е доста дълга", каза Денис Капустин, ръководител на “Руски доброволчески корпус”, пред репортери. През март организацията участва в подобен рейд в района на Брянск.

В Русия Капустин е обвинен в тероризъм, незаконен трафик на оръжия и експлозиви. Московският градски съд го арестува задочно в сряда.

На 22 май сутринта група въоръжени бойци навлезе в Грайворонския район на Белгородска област от украинска територия. Отрядът успя да превземе две селца - Козинка и Глотово и стигна до село Гора-Подол. След боевете с "диверсионно-разузнавателната група" на много места все още няма ток, вода и мобилна връзка. 9 души са в болница, като трима са в тежко състояние. Над 550 души са евакуирани.

Руското министерство на отбраната твърди, че формированията, нахлули на територията на Белгородска област, са разбити, а "останките на националистите са изтласкани обратно на територията на Украйна". По данни на руското ведомство по време на боевете са убити над 70 диверсанти.

Капустин обаче каза, че в резултат на нападението на руска територия двама души са ранени, няма загинали. По думите му на ГКПП “Грайворон” в Белгородска област са иззети бронетранспортьор, стрелково оръжие и друга техника.

Междувременно представители на легиона „Свобода за Русия“, които също участваха в пресконференция, твърдят, че техните „общи загуби за операцията възлизат на 2 убити и 10 ранени“.

„Можехме да стигнем до Белгород, ако си бяхме поставили такава задача“, каза представителят на  легион „Свобода за Русия“ Според един от командирите реакцията на руснаците е била напълно неадекватна – изминали са няколко часа, преди да се появи поне някаква организирана съпротива.

Журналистите помолиха командира на РДК да коментира съобщенията на западни медии, че диверсанти са използвали американско оръжие. "Знам точно откъде имам оръжията си. За съжаление, не от западни партньори", каза той. „Както веднъж каза Владимир Путин, във всеки военен магазин в сегашната ситуация можете да закупите всякакво военно оборудване, така че не мисля, че това е някаква екзотика“, каза още Капустин.

Западната преса коментира, че въпреки че Украйна официално отрече да участва в акцията, няма как тя да няма връзка с нахлулите на руска територия. New York Times пише, че Въоръжените сили на Украйна са прикривали участниците в рейда, а Reuters твърди, че участниците са свързани с украинското военно разузнаване. Шефът на лондонската консултантска агенция Mayak Intelligence и автор на няколко книги за руската армия Марк Галеоти заяви, че макар нахлуването да се реализира от опозиционно настроени руснаци, това "не са независими сили" и "те се контролират от украинското военно разузнаване".

 

Какви цели може да постигне рейдът в Белгородска област?

 

Отговорност за рейда в Белгородска област поеха легион "Свобода за Русия" и "Руски доброволчески корпус.

Във вечерното заявление на "Свобода за Русия" се казва, че целта на операцията е "създаване на демилитаризирана зона между Русия и Украйна, унищожаването на "силовиците", които служат на режима на Путин, и демонстрация на народите на Русия, че е възможно създаването на оръдия за съпротива и успешна борба с режима на Путин". Тя смята, че тези цели са постигнати. Бойците от РДК твърдят, че са успели да отвлекат един БТР 82А на граничната служба на ФСС, което дава основание операцията да се смята за успешна не само от идеологическа, но и от военна гледна точка, пише bbc.ru.

Русия твърди, че на територията на Белгородска област навлиза военна колона с поне 10 единици бронетехника, а диверсантите са подкрепени с обстрел от украинска територия. Бяха разпространени снимки и видео от унищожена западна военна техника, зарязана от диверсантите, но представители на Белия дом и редица наблюдатели, сред които дори руски военни кореспондети се усъмниха, че това е постановка. Според "Комерсант" при обстрела са загинали двама руски военнослужещи, а още четирима са били ранени. Това не е потвърдено официално.

Според украинското разузнаване след рейда и обстрела Русия е започнала евакуация на ядрените боеприпаси, които се съхраняват във военното градче Белгород-22.

С подобни опити не само демонстративно да навлязат на руска територия, но и да се закрепят там, ВСУ могат да преследват няколко цели преди контранастъплението, пише bbc.ru.

Според експертите целта на акцията е да се принуди Русия да прехвърли сили от друг участък на фронта в Белгородска област. "Руснаците са принудени да изпратят подкрепления и да разположат много войски по цялата граница с Украйна, дори това да не е направление за украинското контранастъпление", казва анализаторът от Кралския институт на обединените сили Нил Мелвин.

„В момента се взема решение относно възможното прехвърляне на части от 3-та мотострелкова дивизия на 20-та общовойскова армия (постоянна дислокация пункт Валуйка, Белгородска област) от зоната на бойните действия (Макиевка, Площанка, Луганска област) в Белгородска област“, ​​твърди източник на РБК-Украйна.

Докато руското командване копае защитни съоръжения в Крим и на окупираните територии на Запорожка област, за да не допусне пробив, украинците удължават изкуствено фронта и го заставят да прехвърля резерви там, където преди това те не са били нужни - в Белгородска, Брянска и Курска области. Границата в Харковска област е 315 км, в Сумска - 562 км, в Черниговска - 199 км. Заради редовните обстрели те трябва да бъдат покрити със системи за ПВО, което пък може да бъде изтеглено от фронта, отбелязва bbc.ru.

Интересен детайл е, че в Белгородска област бе изпратен лично началникът на Сухопътните войски към Генералния щаб на Русия генерал Александър Лапин, който бе заснет как регулира движението на военната техника и крещи на войниците: "Напред! За родината!". Лапин бе подлаган няколко пъти на безмилостна критика от чеченския лидер Рамзан Кадиров и шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, които не пестяха обидните квалификации към него.

 

Рейдът създава и паника сред местното население. Докато руското МО докладва, че всички диверсанти са ликвидирани, местните жители твърдят друго - че ситуацията по границата е напрегната и виждат нови и нови диверсанти на руска територия. Това води и до доброволна или принудителна евакуация от тези райони.

От своя страна ВСУ не трябва да отделя много хора и техника за тези рейдове.

 

Украйна на практика повтаря тактиката на Русия от 2014 г.,

 

когато на територията на Крим се появиха "зелени човечета". Тогава руският президент Владимир Путин обяви, че Русия няма нищо общо с тях и че "военна униформа може да се купи на всеки военен търг в Русия". Сега съветникът към офиса на украинския президент Михайло Подоляк иронично коментира, че "танкове могат да се купят на всеки военен търг в Русия". Едва ли е случайно, че точно в деня на рейда началникът на военното разузнаване Кирил Буданов се обърна към руските войници с призив да се предадат в плен.

"По чиято и заповед да се е провела операцията, тя показа уязвимостта на руската граница, съмнителната ефективност на скъпо струващите линии за отбрана. А когато войната почука на вратата на обикновените руснаци, живеещи далеч от фронтовата линия, те могат да поискат властта да им раздаде оръжие за самозащита", коментира bbc.ru.

Над 24 часа бяха необходими на руската армия, за да си върне изцяло контрола над неголямата гранична територия в Белгородска област и да изтласка диверсантите обратно в Украйна. Това показа, че

 

граничните райони на Русия са слабо защитени

 

година след началото на войната с Украйна, а властите не могат бързо да организиат пълна евакуация на населението. Рейдът показа и неефективността на руската отбранителна линия. Над 10 милиарда рубли бяха похарчени в Белгородска област, за да се изградят съоръжения и минни полета точно срещу подобен вид нахлуване. Според американския Институт за изучаване на войната украинските диверсанти безпроблемно са преодоляли първата линия на защита, която минава на 2 км от село Гора-Подол. Губернаторът на Белгородска област се оплака от "пробитата граница" и на критиките на журналистите и местни граждани отговори: "Аз имам повече въпроси към министерството на отбраната от вас".

"Проблемът не е само в неефективността на линията на отбрана, но и че няма кой да я отбранява", коментира анализаторът от  International Crisis Group Олег Игнатов пред Телеграм канала "Агенцията".

Въпреки че военни от други страни не са навлизали на руска територия с оръжие в ръка от 1969 г. /когато в Далечния изток СССР и КНР воюваха за Даманския остров на река Усури/, президентът Владимир Путин изобщо не реагира на случилото се, отбеляза каналът. Институтът за изучаване на войната смята, че атаката е паникьосала руските коментатори, а Кремъл се опитва да я омаловажи.

 

Кой участва в рейда?

 

Легионът "Свобода за Русия" се състои от руски военнопленници и доброволци, изразили желание да воюват на страната на Украйна. Формално той се подчинява на Въоръжените сили на Украйна. Не е ясно каква неговата численост и в какви боеве е участвал.

"Руски доброволчески корпус" се ръководи от Денис Капустин /предпочита да се представя като Никитин/, който много западни издания определят като един от най-влиятелните десни радикали в Европа. Той е роден в Москва, но още като дете се премества със семейството си в Германия. Там става запален фен на футбола и боевете без правила. Създава и собствен бренд White Rex, търгуващ с дрехи с неонацистка символика. Организира и лига за боеве без правила, в които участват ултрадесни активисти от Русия и Европа. Никитин създава РДК през 2022 г.

Легион

Максимилиан Андронников от "Свобода за Русия" и Денис Капустин от РДК позират през май 2023 г. близо до щаб квартирата на украинското военно разузнаване в Киев

През март 2023 г. РДК пое отговорност за проникването в Брянска област, когато няколко десетки бойци преминаха границата, записаха няколко пропагандни клипчета и се оттеглиха. Тогава Украйна също отрече да има нещо общо с рейда.

От разпространените в социалните мрежи клипчета и снимки могат да се разпознаят още няколко участника в рейда. Сред тях са бивш служител на Федералната служба за сигурност и известен актьор, пише "Агенция". 


 

Напрежение

Много дронове атакуваха тази нощ Белгородска област, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. "Повечето от тях са свалени, но в различни райони, включително в Белгород, са повредени жилищни сгради, автомобили и административни здания. В Грайворонския край се е запалил газопровод", допълни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата