Медия без
политическа реклама

Русия смени командващия войските си в Херсонска област

Причината е успешните операции на ВСУ на левия бряг на Днепър

30 Окт. 2023
 Михаил Теплински поема ръководството на групировката "Днепър"
Михаил Теплински поема ръководството на групировката "Днепър"

Командващият групировката “Днепър” Херсонска област) генерал-полковник Олег Макаревич е отстранен от длъжност. На негово място е назначен генерал-полковник Михаил Теплински, който е командващ и военно-десантните сили на Русия, съобщиха руските военни Телеграм канали. Всички те определят Макаревич като пълен некадърник и хвалят Теплински. ТАСС също потвърди назначението на Теплински.

Олег Макаревич беше отстранен от длъжност въз основа на доклади до Москва от нашето разузнаване, които запознаха висшето командване  с несъответствието между резултатите на място и информацията, постъпила чрез командването на групата „Днепър“, твърди GreyZone.

“Решението, честно казано, беше отдавна закъсняло - много от решенията на странния командващ в Херсон неведнъж предизвикваха изумление сред широката общественост, като например искания за поставяне на обозначения на позиции и правене на макети на района. Очевидно последната капка беше десантът на украинските въоръжени сили на левия бряг на Днепър: въпреки че успехите на врага бяха ограничени предимно до малък плацдарм в част от село Кринки, проблемите станаха напълно очевидни, пише “Рибар”.

Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ отдавна изнервят руските войски на левия бряг на Днепър с рейдове из близките до реката населени места. Доскоро те приключваха след няколко часа. Целта, според украинските и руските коментатори, не е някаква мащабна офанзива, а просто закрепване на нови позиции, които да изтощават руските сили в района. Набезите са с лодки през реката, а украинските войски са въоръжени само с лекострелково оръжие.

По-сериозният десант започна на 17-18 октомври, когато две украински морски бригади форсираха Днепър и успяха да се закрепят в село Кринки. Оттогава се водят тежки боеве, като Русия прехвърли значителни сили в опит да изтласка украинците обратно. Руските военни кореспонденти обаче са доста песимистично настроени по въпроса.

"В момента централната част на село Кринки се контролира от противника. Той вече е оборудвал огневи точки. Една от тях бе на покрива на една от къщите. Тази огнева точка на противника осуети и един от опитите за овладяване на населено място, като порази нашите пехотинци, попаднали преди това в малък огневи "чувал" и притиснати с допълнителен кръстосан огън. По това време първата линия на Крънок, разположена в южната част, не беше под контрола на врага. В момента не можем да се придвижим дори към нея заради вражеската артилерия, която непрекъснато работи по нашите войски. По наша дългогодишна традиция контраатака от наша страна почти липсва... Нямаме отбранителна линия по брега /поне в този район/. Какво прави нашата авиация, никой не знае. Два вражески танка могат спокойно да действат от другата страна и след като изстрелят всички боеприпаси, могат просто да си тръгнат. Евакуацията на ранените е затруднена. За изнасянето на мъртвите няма да кажа нищо. Доставката на вода и храна също е почти невъзможна в повечето случаи", цитира GreyZone свой източник в района.

Според него има два проблема за руската армия в района. "Първият не е Кринки, а десният бряг, откъдето украинските войски непрекъснато поддържат с артилерия своите десантчици. "Вторият или по-скоро основният проблем е лъжата на командващите в района. Те лъжат за всичко - от командирите по места до ръководството на групировката. Може би и по-високо. Изглежда някой в ръководството на групировката "Днепър" или в Ростов на Дон някой тропа с крак от страх, заповядвайки незабавно да се овладее ситуацията с плацдармите на врага. И ако в Песчановка това беше до голяма степен успешно, то в Кринки бе пълна катастрофа. Непрекъснато докладват, че сме превзели някаква точка, после - че сме били принудени да се оттеглим, като в действителност никой никъде не се е придвижвал въобще. Не, няма паника, но все повече хора се питат как така 10 дни врагът не може да бъде изтласкан от малко село, което е отрязано от реката и на практика е обкръжено. Не само това - но врагът успява да организира и доставки, и ротация на силите, макар и невинаги успешни", пише още GreyZone.

Анализаторите също обръщат внимание на разширяването на плацдарма на ВСУ на левия бряг на Днепър. Според тях, ако задържат Кринки, ВСУ ще получат база за по-мащабно настъпление и прерязване на пътищата за снабдяване на руските войски. Преди това ВСУ овладя селата Пойма и Песчановка, които се намират на 15 км от Херсон. Те удържат и неголям участък в района на Антоновския мост.

Украинските военни обаче, поне публично, са доста по-резервирани. Те признават, че дори да удържат Кринки, е малко вероятно да има повторение на мащабно контранастъпление в района с масов десант. Целта по-скоро е ангажиране и унищожаване на колкото се може повече руски сили, за да се облекчи настъплението по основното направление в Запорожка област.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата