Медия без
политическа реклама

ВСУ свалиха два от най-скъпите руски военни самолети

Единият е изчезнал в Азовско море, вторият се е приземил аварийно, като двама членове на екипажа са ранени, а един е загинал

15 Яну. 2024Обновена
Два руски самолета бяха поразени над Азовско море
Два руски самолета бяха поразени над Азовско море

Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ са извадили от строя два от най-скъпите руски военни самолети - самолетът-разузнавач А-50 е бил свален, а Ил-22 е бил повреден. Това потвърди в Телеграм главнокомандващият ВСУ Валери Залужни. "Благодаря на ВВС за прекрасно планираната и проведена операция", написа той.

Инцидентът става в района на Азовско море над Бердянск, съобщиха украински и руски Телеграм канали.

Информацията най-напред бе съобщена от депутата от "Слуга на народа" Юрий Мисягин. "Около 21:00 украинските подразделения поразиха два самолета на Въздушно-космическите сили на Русия, а именно А-50 ДРЛО и Ил-22, намиращи се над акваторията на Азовско море. А-50 е свален, а Ил-22 повреден, все още се е държал във въздуха и се е опитал да се добере до най-близкото летище, след което е изчезнал от радарите в района на Керч", написа той в Телеграм.

След това Z-каналите започнаха да дават оскъдни подробности. Официално потвърждение от руското министерство на отбраната засега няма. Командващият ВВС на Украйна Микола Олещук намекна, че наистина има такъв инцидент, публикувайки снимка на ударените преди година жилищни блокове в Днепър.

Самолетът Ил-22 е трябвало да се приземи в Анапа, но в района на Керч е изчезнал от екраните на мониторите. По-късно пилотите са поискали разрешение за екстрено приземяване, линейка и пожарни.

«РБК-Украйна» публикува запис на разговора на пилотите на Ил-22 с авиодиспечерите в Анапа.

Самолетът успешно се е приземил, но има поне двама ранени. Според Fighterbomber има дори един загинал.

Телеграм-каналът ВЧК-ОГПУ твърди, че самолетът е станал жертва на приятелски огън от руската ПВО. В момента на удара по самолета е имало тревога и е било спряно движението по Кримския мост. Не е изключено ПВО да е взела Ил-22 за украински военен самолет, който се готви да нанесе удар по руски военен обект, пише каналът.

Инцидентът със самолетите доведе до буря от недоволство в Z-каналите в Телеграм.

"Ако тази информация се потвърди, това ще стане поредният черен ден за руските Военно-космически сили и ПВО. Първо, защото А-50 не са толкова много. А специалистите, които могат да работят с тях, се броят на пръсти. При попадение по самолет от такъв тип екипажът не може да бъде спасен. Второ, защото не са го прихванали, не са го видели, не са го предотвратили. Съвсем нетеоретично възможен вариант е "приятелски огън" от страна на руската ПВО: за съжаление за две години имаше достатъчно подобни случаи, а тенденция това да бъде поправено не се наблюдава. Но тъй като ние вярваме в най-доброто, затова такъв вариант не разглеждаме. И затова към тази ситуация възникват следните въпроси:

- Защо ефирът на пилотите на оцелелия  Ил-22 е открит и се записва от всеки, който не го мързи?

- Защо украинските формирования практически моментално научават информацята за всякакви загуби на ВС на РФ?

- Ако това е работа на украинската ПВО, къде са били пусковите установки, та Азовско море да се окаже в зоната на поразяване?

- Ако това е работа на тяхната авиация, с какво са работили на такива разстояния и кой?

Само въпроси без отговор. А всички, които поставят тези въпроси в публичното пространство, както обикновено, ще се изсипе лавина от контра-въпроси в стил "Как смеете да говорите за това? Разчитайте само на проверена информация". Само дето официална информация няма. Много се надяваме, че информацията за А-50 е само поредният фейк", написа "Рибар".

"Трагедията винаги е трагедия, особено когато е от такъв мащаб. Който и да се е намирал там. Кой е виновен за смъртта на пилотите, вероятно никога няма да научим. На загиналите - вечен полет, на ранения - бързо оздравяване и завръщане в строй. А за конкретика питайте в МО и администраторите на онези тъпи канали, които смятат себе си за истински патриоти и знаят точно какво могат да пишат и какво - не. И е крайна време все пак да се опитаме да се върнем към началото, когато танкисти командваха танкисти, пилоти - пилоти, зенитчици - зенитчици. От това по-лошо няма да стане", написа един от най-влиятелните руски военни Телеграм канали Fighterbomber.

Самолетът Ил-22М е въздушен команден пункт, от който могат да се управляват войските по време на бойни действия.

Засега няма данни какво се е случило с другия самолет А-50. Това е уникален самолет, създаден на базата на военно-транспортния Ил-76. Той се използва за откриване на въздушни, наземни и морски цели, като може да служи за въздушен команден пункт. Самолетът има решаващо значение за атаките, тъй като обезпечава координацията на изтребителите и създава картина на въздушния бой. Русия разполага само с 3 А-50 и 6 А-50У. Цената на самолета е около 330 млн. долара. Още един А-50 бе повреден при атака с дрон на авиобазата "Мачулищи", недалеч от Минск, преди година.

"Руските канали активно обясняват, че инцидентът е резултат от friendly fire и не сработила системата "свой-чужд". На тази версия по принцип може да се вярва, като се има предвид, че руската ПВО само през 2023 г. свали над временно окупираните Запорожка област и левия бряг на Херсонска област няколко свои самолета от тактическата авиация и ударни вертолети Ка-52. Но има нюанс... Проблемът им е, че вече втора година, всеки ден, пунктът за управление и самолетът-ретранслатор Ил-22 и ДРЛО А-50 летят по един и същ маршрут с цел обезпечаване на устойчивостта на връзката, контрол на въздушната обстановка и управление на оперативно-тактическата авиация. Ден след ден, седмица след седмица, месец след месец Ил-22, обикновено до 6 самолета, излитат от летищата "Ахтубинск", "Ростов-на-Дон", “Мариновка” и прелитат над Воронежка, Ростовска, Луганска, Запорожка области и Азовско море. Аналогичено А-50, обикновено до 3 самолета, излитат от летищата "Ахтубинск", "Анапа" и "Кримск" и последователно застъпват на дежурство във въздушното пространство над Азовско море. Т.е. даже с неработещата система "свой-чужд" тези самолети би трябвало да се виждат на радарите на операторите на ПВО като свои. При това самолети с такива размери, скорост и височина на полета е невъзможно да бъдат сбъркани с ракета или с изтребител на противника. Ако това наистина е бил frendly faier, то той ще влезе в историята на войната и конфликтите като най-гръмкия facepalm. Ако пък не е... Това наистина ще е уникален случай в световната история на войните и конфликтите. Два толкова уникални самолета да бъдат "приземени" в толкова дълбок тил на противника", коментира украинският военен специалист Александър Коваленко.