Медия без
политическа реклама

2 руски вертолета и 2 изтребителя бяха свалени за ден в Брянска област

Три са версиите за инцидентите - "приятелски огън" от руска ПВО, удар от украинска територия или работа на диверсанти

13 Май 2023Обновена
Вертолетът се подпали във въздуха
Вертолетът се подпали във въздуха

Два руски вертолета и два изтребителя бяха свалени само за ден в Брянска област, съобщиха прокремълските военни Телеграм канали. Според тях те са се връщали от бойна задача и са били атакувани целенасочено от засада. Екипажите - общо 9 души, са загинали.

 

 

Засега са известни подробности само за два от инцидентите.

Вертолет Ми-8 се подпали във въздуха и падна в Клинци, Брянска област. ТАСС съобщи, че двамата пилота са загинали. Над града се издига огромен облак от черен дим. Според службата за извънредните ситуации причината за падането е подпалване на двигателя, съобщиха "Комсомолская правда" и ТАСС.

Според руските военни Телеграм канали вертолетът е ударен от зенитна ракета. От Клинци до украинската граница са 50 км. "На публикуваните кадри ясно се вижда взрив в района на двигателя на вертолета и след това димна следа, характерна за попадение на ракета", опонира на официалната версия Телеграм каналът Rybar. Вертолетът моментално се превръща в огнена топка и да се оцелее в такава ситуация е практически невъзможно, допълва той.

Телеграм каналът "Военный осведомитель" публукува снимки на падналия Ми-8 с поражения, характерни за удар със зенитна ракета. Ако тази версия е вярна, вертолетът е станал жертва на приятелски огън от руска система за ПВО.

Според свързания с "Вагнер" Телеграм канал GreyZone най-вероятно Ми-8 е бил свален в резултат на приятелски огън от руска ПВО. "Не е изключено обаче това да е работа и на диверсионно-разузнавателна група на противника, тъй като това не е първият свален въздушен съд на територията на Русия", пише той.

 

 

 

Кметът на Клинци Сергей Евтеев заяви пред ТАСС, че разрушения от падането на вертолета няма. РИА "Новости" обаче твърди, че отломките са повредили няколко сгради. Според геолокацията на видеото машината е паднала в рамките на града или в юго-западните му покрайнини.

Baza твърди, че 51-годишна жена е пострала - получила е изгаряния от отломките.

 

 

Малко по-късно стана ясно за още един инцидент в Брянска област днес - Су-34 се е разбил, съобщи ТАСС. От мястото на падането на самолета до това на вертолета има 40 км. Засега не е ясно по каква причина е станал инцидентът със Су-34. Според Mash двамата пилоти са загинали.

На территорията на Брянска област е приведен в действие план "Прихващане" и е започнало издирване на диверсанти, които могат да бъдат причастни към атаката на Ми-8 и Су-34, съобщи Mash.

Според руските Телеграм канали втори вертолет е свален в селцето Волкустичи, което се намира на 50 км от Клинци. Мястото е отцепено от руските спецслужби. "Мястото се проучва за взривни вещества. По предварителни данни вертолетът може да е миниран", пише Baza.

Издирва се още един изтребител - Су-35, за който също се смята, че е свален. Това е един от най-модерните и скъпи изтребители на въоръжение в руската армия. Той струва над 100 млн.долара.

Според “Комерсант” всички свалени машини са били от една авиогрупа.

„Изтребителите е трябвало да нанесат ракетно-бомбени удари по цели в Черниговска област на Украйна, а хеликоптерите трябва да ги подсигурят - да приберат екипажите на самолетите, ако те бъдат свалени от вражески огън. И четирите машини не са се върнали на летището“, пише изданието.

“Комерсант” твърди, че според експертите самолети и хеликоптери вероятно са свалени с помощта на ракети въздух-въздух. „Така авиогрупата на ВКС най-вероятно е попаднала във въздушна засада“, пише вестникът. 

"Такива загуби са най-голямото поражение на руската авиация от 30 юли 1970 г. Тогава в хода на операция "Римон-20" израелските изтребители устройват засада и свалят в един бой 4 съветски изтребителя МиГ-21", написа украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.

Z блогърите също се впуснаха в анализ на драмата в Брянска област. "Едновременно са свалени 4 въздушни съда. Всичките - в един район. Всичките са се оказали там неслучайно и изглежда, че са изпълнявали задача в състава на група. Най-вероятно противникът е действал със свои системи за ПВО в засада, които предварително е прехвърлил в граничната зона на дистанция, която позволява да се порази нашата авиационна група. Това означава, че противникът е знаел маршрутът и времето на излитането на нашата група. В конкретния случай, както и няколко предишни, трябва да действа военното контраразузнаване... Но отдавна трябваше да се обърне внимание на публикуваните вече факти за странното поведение на авиационното командване. Например - когато пилотите бяха сваляни от бойни полети, за да разучават песни. Или когато им беше наредено да летят на височина под 200 метра, което в условията на активна работа на ПВО, е меко казано опасно. А тези бойни пилоти, които нарушаваха заповедта, за да станат жертва на вражеската ПВО, мъдрото командване се опитваше да прати в пехотата. Всички тези факти за никого не са тайна. Трябва да се пренастрои най-напред системата в главите на някои хора, за да се откажат от формулата: "Аз съм ти началник, ти си глупак!" Докато тази глупост и натриване на носа продължава, победата ще се отдалечава. Или може би това не е глупост, а откровен саботаж?", пише Безсонов Z.

"Днес загубихме едновременно 4 летателни апарата от действията на противника, чиито ВВС ген. Конашенков /говорителят на руското МО/ напълно унищожи още на 6 март 2022 г.", тъжно констатира "Военный осведомитель".

Вчера в Крим падна вертолет Ми-28, като двамата пилоти загинаха. Официалната причина е техническа неизправност. Вертолетът е изпълнявал учебно-тренировъчен полет без боен комплект. Разрушения нямаше.

 

Версии

Веднага след свалянето на първия вертолет Ми-8 руските Телеграм канали издигнаха версията, че това е станало с намесата на руската ПВО, разположена в Брянска област. След като стана ясно, че са поразени общо 2 вертолета и 2 изтребителя, версиите се размножиха. Според едната машините са били поразени със западните ракети "въздух-въздух" със среден обсег /вероятно AIM-120), изтреляни от изтребители на украинските ВВС от въздушното пространство на Украйна. Втората е, че Въоръжените сили на Украйна са поразили летателните апарати с ПВО от украинска територия. Третата - че вертолетите и самолетите са свалени от диверсанти с помощта на преносими зенитно-ракетни комплекси.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата