Медия без
политическа реклама

Руски разузнавателен самолет бе взривен на летище в Беларус

Полицията издирва младеж като заподзрян за диверсията

27 Февр. 2023Обновена
Русия разполага само с 9 самолета AWACS A-50 / A-50U. 

Полицията на Беларус издирва заподозрян за диверсията на военното летище в Мачулищи, при която бе повреден руски самолет за ранно предупреждение А-50. Според беларуското издание “ Зеркало" заподозрян е 29-годишен кримчанин на име Николай Швец.

В документите, с които разполага редакцията, не се казва директно за какво точно се издирва Швец, но пише, че той е заподозрян в извършването на "особено тежко престъпление в градското село Мачулищи на 26 февруари". “Зеркало” пише, че информацията е разпратена до лекари и предприятия от градския транспорт.

Изключително редкият руски военен самолет АУАКС А-50 беше взривен на военното летище Мачулищи, недалеч от Минск, на 26 февруари. Две експлозии са повредили предната и централната част на самолета, включително авиониката и радарната антена. Самолетът е излязъл от строя, съобщава беларуският телеграм канал BYPOL, позовавайки се на членове на беларуското партизанско движение Перамога. За атаката пишат и прокремълски военни кореспонденти.

Сутринта, около 8-9 часа, местни жители са чули две експлозии. В следобедните часове полицията пристигнала на летището и започнала да проверява багажниците и документите на водачите на автомобили, преминаващи покрай Мачулищи, пише беларуското издание на Motolkopomogi. Летището е било отцепено от военни. От Русия е пристигнал транспортен “Ил”.

Александър Азаров, ръководител на асоциацията BYPOL, разкри, че летището е атакувано с дронове.

"Участниците в операцията са беларуси, участници в плана "Перамога", сега са в безопасност извън страната. Всички заминаха, нека сега гонят вятъра", каза Александър Азаров от беларуската опозиционна инициатива BYPOL Той допълни, че операцията е подготвяна няколко месеца. По-късно Азаров отрече да познава младежа, когото беларуската полиция подозира като извършител на диверсията.

Според беларуския проект Gayun силите за сигурност са открили чанта с панели за управление на дронове.

В резултат на две експлозии са повредени предната и централната част на самолета, авиониката и радарната антена.

„Щетите са сериозни, самолетът определено няма да лети никъде“, се казва в изявление на BYPOL. Организацията бе създадена по време на протестите в Беларус през 2020 г. В нея влизат бивши служители на силовите ведомства. Съдът в Беларус я обяви за терорична организация.

Франак Виакорка, съветник на опозиционния лидер Светлана Тихановска, заяви, че това е най-успешният саботаж в страната от началото на 2022 г.

„Гордея се с всички беларуси, които продължават да се съпротивляват на руската хибридна окупация на Беларус и се борят за свободата на Украйна“, написа Тихановска в Twitter.

Беларуската правозащитна група "Вясна" каза в понеделник, че една жена е била задържана в Мачулищи, но причината и местонахождението й не са известни. Няма информация дали задържането е свързано с предполагаемия саботаж на самолета.

Министерствата на отбраната на Беларус и Русия засега не коментират случилото се. На въпрос на “Зеркало” от беларуското военно министерство заявяват, че “нищо драматично не се е случило”.

Русия разполага само с 9 самолета AWACS A-50 / A-50U. Самолетът е предназначен за ранно предупреждение във въздуха и може да проследява до 60 цели едновременно. От началото на войната А-50 се използва от руската армия за откриване на ПВО на територията на Украйна за последващи атаки срещу нея.

“А-50 е особено ценен самолет. Ако се потвърди информацията за повредата му на военното летище в Мачулищи край Минск, то това най-вероятно е добре планирана атака, а не просто удар по първия попаднал самолет,” коментира военният експерт на bbc.ru Павел Аксьонов. “На самото летище, съдейки по публикации в пресата и снимки, появили се в интернет, са базирани изтребители-прехващачи МиГ-31, както и военнотранспортни Ил-76 и други самолети. Но А-50 беше ударен. Такъв самолет е много важна военна цел. Това са "очите и ушите" на авиационната група, а същевременно и нейният "нервен център". Самолетът за ранно предупреждение във въздуха е необходим за контрол на въздушното пространство, в което оперира авиацията, идентифициране на цели, координиране и насочване на бойни самолети. Това е най-важният елемент от всяка съвременна авиационна операция - такъв радар разширява възможностите за контрол на въздушното пространство там, където няма достатъчно мощни наземни станции и центрове за управление”, допълва той.

От началото на руската инвазия в Украйна имаше няколко акта на саботаж в Беларус и в руски региони, граничещи с Украйна, особено по железопътната система. Някои от диверсантите бяха заловени и осъдени по бързата процедура на 10-15 години затвор.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко официално не участва във войната на Русия срещу Украйна, но той разреши територията на страната да бъде използвана за плацдарм за атаки.

Русия и Беларус създадоха съвместна военна част в Беларус и проведоха множество учения. Редица руски бойни самолети и самолети за ранно предупреждение и контрол във въздуха са разположени в Беларус.

 

Още по темата