Медия без
политическа реклама

Русия е загубила около 90 самолета във войната с Украйна

28 Септ. 2023
След загубите в първите дни на войната руската армия почти престана да използва самолети в района на действие на украинската ПВО
След загубите в първите дни на войната руската армия почти престана да използва самолети в района на действие на украинската ПВО

От февруари 2022 г. руските въздушно-космически сили са загубили около 90 самолета в битка, съобщава британското министерство на отбраната.

Всички самолети имат предвиден експлоатационен живот в летателни часове. Русия използва някои видове бойна авиация много по-интензивно, отколкото в мирно време. Според прогнозата на ведомството заради голямото натоварване срокът им на експлоатация може да изтече много по-бързо от планираното.

Нуждата от допълнителна поддръжка се усложнява от недостига на резервни части поради нарастващото търсене и международните санкции. Влошаването на самолетите вероятно ще намали жизнеспособността на дългосрочните тактически военновъздушни сили на Русия, тъй като войната продължава значително по-дълго, отколкото е планирало Министерството на отбраната, се казва в доклада. Въпреки това, докладите на британското разузнаването сочат, че Русия все пак може да увеличи броя на полетите над окупирана Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата