Медия без
политическа реклама

И US сателити са фиксирали взрив при аварията на Каховската ВЕЦ

Норвежките учени потвърждават информацията с данни от сеизмични станции

09 Юни 2023Обновена
Украинските власти предприеха мащабна спасителна операция в наводнените райони
Телеграм каналът на Володимир Зеленски
Украинските власти предприеха мащабна спасителна операция в наводнените райони

Шпионските сателити на САЩ са засекли експлозия в язовир Каховка точно преди той да се срути, но американските анализатори все още не знаят кой е причинил разрушаването на язовира или как точно се е случило. Това пише “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Той казва, че сателити, оборудвани с инфрачервени сензори, са открили топлинен сигнал, съответстващ на голяма експлозия точно преди язовирът да се срути, причинявайки масивни наводнения надолу по течението.

Американските анализатори от разузнаването подозират, че Русия стои зад разрушаването на язовира, но американските шпионски агенции все още нямат солидни доказателства за това кой е отговорен.

Експерти по инженерство и боеприпаси също казаха, че умишлена експлозия в язовир Каховка, който се контролира от Русия, най-вероятно е причинила срутването му във вторник. Те добавиха, че структурна повреда или атака извън язовира са възможни, но това са по-малко правдоподобни обяснения. Според тях взрив в затворено пространство, с цялата си енергия, приложена срещу структурата около него, ще причини най-много щети.  Дори тогава ще са необходими поне стотици килограми експлозиви, за да се пробие язовирната стена. Външна детонация от бомба или ракета би нанесла по-малка щета върху язовирната стена и би трябвало да има допълнителен, многократно по-голям експлозив, за да се постигне подобен ефект.

Учените от норвежкия институт NORSAR заявиха, че уредите им са регистрирали взрив в деня и часа на аварията в Каховската ВЕЦ. "Данните от регионалните сеизмични станции показват ясни сигнали, че във вторник, 6 юни, в 2:54 минути местно време. Сигналите показват, че е имало взрив. Магнитудът му е бил от 1 до 2", пише на сайта на института. Точно по това време стана разрушаването на язовира в Каховка. Данните са събрани от измервателната станция BURAR, която се намира на 620 км от епицентъра.

Руските и украинските власти взаимно се обвиняват във взрива на Каховската ВЕЦ. Русия обаче лансира и паралелна версия - че стената се е срутила в резултат на получени преди това повреди.

Досега са потвърдени 20 загинали при последвалото наводнение в Херсонска област. 150 се водят изчезнали, а 41 - пострадали.

Вчера в Херсон пристигна украинският президент Володимир Зеленски. За разлика от него руският президент Владимир Путин отказа да посети зоната на бедствието, която под окупацията на руските войски.

Украйна предприе мащабни спасителни операции за извеждане на населението в наводнените райони. На много места хората все още са по покривите на къщите си, защото спасителите не могат да стигнат до тях. Там, където е възможно, се доставя храна и вода с дронове.

Властите на окупираната част на Херсонска област възпрепятстват работата на доброволци, участващи в евакуацията на хора от наводнените селища на левия бряг на Днепър. „Местните власти много ни пречат, Министерството на извънредните ситуации ни пречи. Днес имаше случай на улица в град Олешки, където изпратихме пет лодки, но те не бяха допуснати. Постъпиха съобщения за цяло семество мъртво. И такива съобщения идват на всеки 30-40 минути,” каза Ярослав Василиев, координатор на доброволците, пред Layout.

За голям брой жертви се говори не само в Олешки, но и в други населени места. Загиналите са основно възрастни и трудно подвижни хора. Около шест хиляди души чакат евакуация в най-малко 12 населени места на окупираната територия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Каховка