Медия без
политическа реклама

Украйна и Русия спорят и за жертвите от "Нова Каховка"

Властите в Одеса обявиха местните плажове за негодни за къпане заради влошаване на качеството на водата

18 Юни 2023Обновена

Украинските власти съобщиха за 16 загинали и 31 изчезнали след разрушаването на язовир "Нова Каховка" на река Днепър миналата седмица. "Шестнадесет души са загинали - 14 в Херсонска и двама в Николаевска област. В неизвестност остават 31 души", каза украинският министър на вътрешните работи, цитиран от Франс прес.

Малко преди това Русия обяви, че броят на загиналите при наводненията в контролираните от нея райони в Южна Украйна е нараснал на 29 души. Десетки жители са в неизвестност.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват в умишлено взривяване на язовира.

В същото време ТАСС съобщи, че плажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата, което създава опасност за здравето. "Плажовете на Одеса са признати за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата в откритите водни обекти (море, устие) и реална опасност за здравето на населението на Одеса. Къпането на плажовете на град Одеса е забранено", се казва в съобщението, цитарано от БТА.

Съобщава се, че това решение е взето на извънредно заседание на Комисията по техногенна и екологична безопасност и извънредни ситуации към Изпълнителния комитет на Одеския градски съвет. На свой ред Одеската областна военна администрация (ОВА) отбеляза, че не се препоръчва и разходка по крайбрежието и риболов. Украинските медии публикуваха снимки на появили се по улиците на града плакати, информиращи за забраната за къпане.

По-рано градските власти в Одеса съобщиха, че в морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, но отрекоха там да е открит причинител на холера. През последните дни управляващите в града и местните медии съобщиха, че морето носи боклуци от районите, попаднали в зоната на наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Каховка, язовир, жертви

Още по темата