Медия без
политическа реклама

Над 50% от произведения ток у нас вече идва от ВЕИ

След ремонта хидроенергийната каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" работи с пълни обороти

28 Май 2024
Приключи ремонтът на хидроенергийната каскада Белмекен-Сестримо-Момина клисура.
Приключи ремонтът на хидроенергийната каскада Белмекен-Сестримо-Момина клисура.

В България в момента 70% от консумираната електроенергия е от нисковъглеродни източници, като процентът на тока, получен от възобновяеми източници, е 50%. По този начин страната ни се равнява на страни като Франция и Германия.

Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Георги Самандов по време на официалната церемония по завършването на ремонтните дейности на ВЕЦ "Сестримо". Тя е четвъртата ремонтирана централа в рамите на последните 13 месеца. ВЕЦ "Сестримо" е част от хидроенергийната каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" - най-голямата в България. 

След успешното приключване на рехабилитацията на каскадата българската електроенергийна система разполага със 735 мегавата надеждно производство от възобновяема енергия, която е сравнима с един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", подчерта Самандов. "Със своята маневреност централите от каскадата над 50 години играят значителна роля за гарантиране стабилността и гъвкавостта на електроенергийната система на България. Те осигуряват необходимата електроенергия при пикови натоварвания", допълни той. 

Инвестицията за рехабилитацията на съоръженията от каскадата е около 20 млн. евро, а изпълнител на рехабилитацията е консорциум "Кончар"  - "Бланко Рудис" (KONČAR KET - ČKD BLANSKO RUDIS).

ВЕЦ "Сестримо" е второто стъпало в каскадата и третата най-голяма производствена мощност в състава на НЕК. През 2023 г. централата навърши 50 години от въвеждането в експлоатация на първия хидроагрегат. Средното й годишно производство на електроенергия е 291 гигаватчаса, а произведената електрическа енергия от въвеждането й в експлоатация до настоящия момент е близо 12 млрд. киловатчаса, което е едногодишното потребление на всички битови потребители на електрическа енергия в страната. Централата е работила общо около 168 000 часа или 20 години без прекъсване, което говори за надеждност и сигурност.

Във ВЕЦ "Сестримо" са завършени цялостни рехабилитационни дейности за малко над 4.4 млн. евро. Проектът е изпълнен в рамките на грантовото споразумение за рехабилитация на хидроенергийния комплекс "Белмекен-Сестримо-Чаира" и на други системи на ВЕЦ с Европейската банка за възстановяване и развитие като администратор на Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй". Общият бюджет на споразумението е 37 милиона евро, от които 70% са европейски средства, а 30% - собствени средства от НЕК. 

На първото стапало на каскадата - ПАВЕЦ "Белмекен" - са инсталирани и два генератора, работещи в помпен режим с мощност 104 MW, които могат да бъдат активирани в периоди на излишък на електроенергия в системата, допълни Самандов. Той обърна внимание, че гъвкавостта на хидромощностите позволява успешно балансиране на колебанията в системата, което прави каскадата ключов компонент в енергетиката на страната. При помпения режим се използва един и същ воден ресурс, което превръща помпено-акумулиращите централи в своеобразни батерии за зелена енергия. 

ПАВЕЦ "ЧАИРА"

Ремонтът на тежкоавариралата помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" върви съгласно плана, посочиха от Министерството на енергетиката. Очаква се до края на годината единият агрегат да бъде въведен в експлоатация. До 9 юни тече срокът за обществената поръчка за подмяна на турбинната част на хидроагрегат 4. Има компании, които проявяват интерес, увери шефът на НЕК Мартин Георгиев.

Очакванията са в края на 2025 г. да има два работещи хидроагрегата от ПАВЕЦ "Чаира". В момента на хидроагрегат 1 има експерти от японската компания "Тошиба", които на място правят анализ на възможностите за възстановяване. 

БАТЕРИИ

Националната електрическа компания (НЕК) ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия на площадката на ВЕЦ "Въча 1". Това каза изпълнителният директор на дружеството Мартин Георгиев. Той посочи, че прогнозната стойност на поръчката е около 5 милиона лева. Батерията е с планиран капацитет за съхранение 10 мегаватчаса. Изпълнението на проекта ще продължи между 9 и 12 месеца.

Разглеждат се варианти за инсталирането на подобни съоръжения и на други водноелектрически централи на НЕК, добави Георгиев. Така хидропотенциалът им ще може да използва по-ефективно, както и да се балансира по-добре енергийната система според моментното производство на енергия от всички източници и потреблението.

Последвайте ни и в google news бутон