facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

НЕК е глобена с 10 000 лв. заради замърсяване на р. Въча

276
 Илияна Кирилова

"Националната електрическа компания" ЕАД ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащи води от ВЕЦ „Въча"1, съобщи БНТ. 

На 14 декември жители на град Кричим сигнализираха за мазни петна във водата на река Въча. При проверката, извършена от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район", Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив и Регионална лаборатория - Пловдив, е установено, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча" 1 на промеждутъци се оттичат в реката мазни петна на повърхността на водното течение.

Лабораторните тестове, извършени на място, показват видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването е отчело 0.24 mg/l. нефтопродукти. Веднага, след подадения сигнал, ВЕЦ "Въча" 1 спря работа. Тогава при направените тестове на 3 от показателите не бяха констатирани отклонения в нормите. Предполагаемият замърсител е изтекло масло от ВЕЦ-а при авария или от една от турбините.

Всички допълнителни изследвания, направени от екоинспекторите на почти 20 показатели, показаха, че има превишение на допустимите нива на нефтопродукти. Видимо е установен и мазен филм във водите на р. Въча.

НЕК може да обжалва наложената глоба.

Ключови думи:

НЕК, глоба, ВЕЦ
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мадона: Русия ме глоби $1 млн. за гей пропаганда

21.07.2020

1141 4
РЗИ-Кюстендил издаде акта за глоба на премиера за неносене на маска

26.06.2020

568 3
Премиерът на Румъния плати €619 глоба за стоене без маска и пушене

30.05.2020

926 4

Коментари

Invisible

   С тези 10 000 лева, ще купят ли зарибителен материал?

   И все пак, по-честно ще е някой мърляч да влезе в затвора.

Domi

На Игнажден в мъглата в  залива  пред Приморско Рекета тралят дъното за бяла мида и морето беше омаслено в доста голям участък....ИАРА я няма , а тези тралят тонове бяла мида от 3 месеца и унищожават морското дъно....могат да се хванат с улова на кея на Аркутино..... и да се конфискуват  мрежи,автомобили, лодки...

Влез или се регистрирай за да коментираш