Медия без
политическа реклама

НЕК е глобена с 10 000 лв. заради замърсяване на р. Въча

24 Дек. 2019
Илияна Кирилова

"Националната електрическа компания" ЕАД ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащи води от ВЕЦ „Въча"1, съобщи БНТ. 

На 14 декември жители на град Кричим сигнализираха за мазни петна във водата на река Въча. При проверката, извършена от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район", Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив и Регионална лаборатория - Пловдив, е установено, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча" 1 на промеждутъци се оттичат в реката мазни петна на повърхността на водното течение.

Лабораторните тестове, извършени на място, показват видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването е отчело 0.24 mg/l. нефтопродукти. Веднага, след подадения сигнал, ВЕЦ "Въча" 1 спря работа. Тогава при направените тестове на 3 от показателите не бяха констатирани отклонения в нормите. Предполагаемият замърсител е изтекло масло от ВЕЦ-а при авария или от една от турбините.

Всички допълнителни изследвания, направени от екоинспекторите на почти 20 показатели, показаха, че има превишение на допустимите нива на нефтопродукти. Видимо е установен и мазен филм във водите на р. Въча.

НЕК може да обжалва наложената глоба.

Ключови думи:

НЕК, глоба, ВЕЦ

Още по темата