Медия без
политическа реклама

Само 22% от българите ходят на профилактичен преглед

Няма подробен механизъм как да се установяват лицата, които не изпълняват задължението си

13 Авг. 2023
Няма кой да налага глобите за неявяване на пациент на профилактичен преглед
Илияна Кирилова
Няма кой да налага глобите за неявяване на пациент на профилактичен преглед

Българите масово не си правят профилактични прегледи. От началото на годината досега на задължителен преглед са се явили 22% от здравноосигурените. Това сочат данни на здравната каса, представени от БНТ.

В закона има предвидени глоби за неявяване на прегледи, които обаче не работят, тъй като няма кой да ги налага на пациентите.

София Узунова всяка година прави профилактичните си прегледи. Казва, че така дори да има проблем със здравето, го открива навреме и си спестява редица усложнения: "Мъжът ми изобщо не ходи и сега закъса и не може да се оправи още, а аз всяка година си ходя", споделя тя. Според нея повечето българи търсят медицинска помощ само тогава, когато се наложи. "Ние не сме много постоянни да ви кажа, просто не искаме да правим много прегледи, само кръвни картини и това, само кога нещо ни заболи, нещо по-сериозно", смята тя.

Едва 30% от пациентите на доктор Венцислав Даскалов са посетили кабинета му и са направили задължителните профилактични прегледи, въпреки че за пропускането им законът е предвидил и санкции. При първо нарушение те са от 50 до 100 лева, а при второ стигат до 300 лева. "Кой точно налага глобите и по какъв механизъм и това увисна във въздуха, нито един човек до сега няма глобен за това, иначе го има като текст, че всеки пациент, всеки гражданин е длъжен веднъж в годината да си прави профилактичен преглед", обясни д-р Даскалов.

Регионалните здравни инспекции би трябвало да глобяват при неявяване на преглед, но в момента липсва подробно разписан механизъм как да се установяват нарушителите, уточнява медикът. А общопрактикуващите лекари не са длъжни да напомнят на пациентите си, че е време да се явят на преглед. И според д-р Даскалов това би затруднило работата им.

Припомняме, че наскоро личните лекари се обявиха против идеята да се въвеждат санкции спрямо пациенти за непровеждане на профилактични прегледи, която неотдавна лансира зам.-министърът на здравеопазването Михаил Околийски. 

 

Личните лекари са против да се въвеждат санкции спрямо пациенти за непровеждане на профилактични прегледи. Тази идея дойде от зам. министъра на здравеопазването Михаил Околийски.

 

Нови профилактични прегледи ще бъдат поети от НЗОК. Това предвиждат промени в наредба на здравното министерство, публикувани за обществено обсъждане. Допълнителни дейности се предлагат за деца, за бременни жени и в базовия пакет за всички над 18-годишна възраст.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата