Медия без
политическа реклама

Европейският съюз глоби "Мета" с рекордните 1,2 млрд. евро

22 Май 2023
Това е четвъртата европейска глоба за "Мета" в рамките на 6 месеца
facebook
Това е четвъртата европейска глоба за "Мета" в рамките на 6 месеца

Ирландският регулаторен орган обяви, че собственикът на "Фейсбук", компанията "Мета", е глобена с рекордните 1,2 млрд. евро за предаване на данни на потребители от Европейския съюз на САЩ в нарушение на предишно съдебно решение, съобщи АФП.

Ирландската Комисия за защита на данните (ИКЗД), която действа от името на Европейския съюз, заяви, че Европейският комитет по защита на данните (ЕКЗД) е наредил да бъде събрана "административна глоба в размер на 1,2 млрд. евро".

ИКЗД разследва предаването на лични данни от страна на "Мета"- Ирландия от Европейския съюз към САЩ от 2020 г. насам.

Органът установи, че "Мета", чието европейско седалище е в Дъблин, не е успяла да "преодолее рисковете за основните права и свободи, както и данните на потребителите ", което беше установено в предишно решение на Съда на Европейския съюз (СЕС). Съдът на ЕС тълкува европейското право, така че да гарантира, че то се прилага по един и същ начин във всички държави-членки.

В отговор "Мета" заяви, че е "разочарована“ и решението е "погрешно, необосновано и създава опасен прецедент за безброй други компании".

"Възнамеряваме да обжалваме както същността на решението, така и разпорежданията му, включително глобата и ще поискаме по съдебен път спирани на сроковете за изпълнение", заявиха в публикация в блога си президентът на "Мета" по глобалните въпроси Ник Клег и главният юридически директор Дженифър Нюстед.

"Няма непосредствени смущения в работата на "Фейсбук" в Европа", добавиха те.

Първоначално ИКЗД искаше да принуди "Мета" да преустанови трансфера на данни в нарушение, като заяви, че глобата "би надхвърлила обхвата на правомощията, които могат да бъдат описани като "подходящи, пропорционални и необходими". Но аналогичните регулаторни органи в ЕС, известни като Заинтересовани надзорни органи (ЗНО), не се съгласиха с това предложение.

И четирите органа са на мнение, че на компанията трябва да бъде наложена административна глоба.

Без надежда за постигане на консенсус, ИКЗД препрати възраженията към Европейския комитет по защита на данните, който постанови "Мета" да преустанови бъдещото предаване на лични данни към САЩ и да плати глоба.

В своя блог Клег и Нюстед заявиха, че решението "повдига сериозни въпроси".

"Никоя държава не е направила повече от САЩ, за да се приведе в съответствие с европейските правила чрез последните си реформи, докато трансферите продължават до голяма степен безпроблемно към страни като Китай", допълват те. Регулаторните органи на ЕС вече наложиха на "Мета" глоби в размер на стотици милиони евро заради нарушения на сигурността на данните от страна на нейните услуги "Инстаграм", "Уатсап" и "Фейсбук". Това е третата глоба, наложена на технологичния конгломерат през тази година в ЕС, както и четвъртата в рамките на шест месеца.

През 2021 г. гигантът "Амазон" също беше глобен със 746 млн. евро в Люксембург за нарушаване на Общия регламент за защита на данните на ЕС

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мета, глоба, Ирландия

Още по темата