Quantcast

Медия без
политическа реклама

Глобата за пропуснат профилактичен преглед не се хареса на лекарите

Санкциите ще взривят системата, смятат общопрактикуващите лекари

16 Юли 2023Обновена
Илияна Кирилова

Личните лекари са против да се въвеждат санкции спрямо пациенти за непровеждане на профилактични прегледи. Тази идея дойде от зам.-министъра на здравеопазването Михаил Околийски. Според него към момента личните лекари не са особено мотивирани да са проактивни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. „Това трябва да се промени. Комуникацията трябва да е двустранна – хората да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът“, каза Околийски преди дни пред БНР. 

Общопрактикуващите лекари обаче са на мнение, че това ще натовари системата. "Не мога да си обясня докога държавата ще вменява всякакви отговорности на общо практикуващия лекар. Ако се приеме, че ние сме тези, които ще изчистят авгиевите обори на здравната система, да кажем, че да, ние сме като един Херкулес, който може да свърши всичко. Но има си законодател, който е създал Закона за здравето. В него са предвидени санкции при неспазването му. Моята работа е, когато пациентът дойде в кабинета, да го прегледам, да извърша необходимите изследвания и да поставя диагноза. Моята работа не е свързана с налагане на глоби. Това ще взриви системата. Отказвам да се занимавам с дейност, която няма нищо общо с лечебната”, обясни пред Нова тв д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Д-р Николова уточни, че е много по-логично по-голямата част от диагностиката да бъде изтеглена в техните кабинети. "Имам три специалности и не мога да ви назнача едно рентгеново изследване на стомаха. Трябва да ви изпратя на специалист. И започва едно обикаляне по лекарите. И хората казват „Нямам време, ще си платя”, коментира още тя.

В същото време не е висок броят на хората ходят редовно на профилактични прегледи. „Процентът от пациентите, които идват доброволно на профилактичен преглед, е около 50. Това са хора, които са запознати с възможностите, които предлага здравната система за профилактика и превенция на тяхното здраве. Няма как на нас лекарите да ни бъде вменена и законодателна, и административна функция”, каза д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар.

Още по темата