Медия без
политическа реклама

КЗК глобява с 1,6 млн. лв. вносителя на електроуреди Miele

На веригите за битова техника са диктувани еднакви цени, отстъпки и промоции

Комисията за защита на конкуренцията реши да глоби "Миле България" ЕООД  с 1.6 млн. лева. Огромната санкция е,  защото според КЗК фирмата, която е търговец на едро на електроуредите Miele, е спускала ценови листи на магазините, оторизирани да продават стоки на известната луксозна германска марка битова техника - ютии, прахосмукачки, печки, хладилници, съдомиялни и т.н.

Търговските вериги са получавали еднакви списъки с цени, отстъпки, промоции и срокове на намаленията и това е продължило с години - от регистрирането на "Миле България" през 2016 г. , е установил антимонополният регулатор. От дистрибутора на едро са пращали по магазините свои служители, които да проверяват дали се спазват спуснаните параметри. Заради тежестта и продължителността на нарушението КЗК е решила да наложи максимално допустимата по закон санкция - 10% от оборотите на провинилото се дружество. 

Още не е ясно дали глобата ще бъде наложена наистина, тъй като "Миле България" има право да обжалва акта на КЗК в съда в 14-дневен срок.

Решението на комисията заедно с обосновката се простира на 132 страници. 

Още по темата