Медия без
политическа реклама

Екоцидът в Нова Каховка, видян като Езерото от сълзи в „Алиса“

Украинска художничка изобразява ужаса на водния апокалипсис

26 Юни 2023
Художничката Kinder Album е придала приказни характеристики на ситуацията, за да утеши и себе си, и хората.
Чешки център в София
Художничката Kinder Album е придала приказни характеристики на ситуацията, за да утеши и себе си, и хората.

Украинската художничка, която работи под псевдонима Kinder Album (Детски албум), ще представи на 29 юни (четвъртък) в 10 часа на витрината на Чешкия център своя поглед към случващото се с язовира „Нова Каховка“ близо до Херсон и около него. Изявата й е част от проекта Window Gallery („Изложби на витрината“), показващ творби на съвременни украински артисти на ключовото централно място в София – ул. „Раковски“ 100, адреса на Чешкия център. 

„Измина почти година и половина от началото на войната в Украйна, всички сме изправени пред известна информационна умора за развитието на боевете и за жертвите. Но все пак войната е реална, загубите също. Затова Чешкият център в София представя актуалните събития по нетрадиционен начин. Разкъсаната от война страна, както я виждат съвременните украински художници, е артистичен визуален коментар на последните събития. Всеки, който минава по оживената улица, може да спре и да види най-новото от украинското изкуство", казва директорката на Чешкия център Радка Рубилина.

Рано сутринта във вторник, на 6 юни 2023 г., взрив причини пробив в стената на водноелектрическата централа „Каховка“ в Южна Украйна и опустошително наводнение в близо 80 населени места, което доведе до разрушаване на къщи, исторически и културни забележителности, паркове, ферми, посеви, земеделска техника, пътища, железопътни линии и др. Украинската и руската страна взаимно се обвиняват за взрива, тече разследване на Международния наказателен съд за катастрофата.  

Ето и мнението на организаторите на изложбата: „Последиците от този съзнателен акт на екоцид от страна на руските сили във войната им срещу независима Украйна ще дадат отражение далеч напред във времето. Мощните водни приливи отнесоха всичко по пътя си, отнемайки живота на хора и животни. Риби, тритони и други речни обитатели загинаха във вече пресъхналото дъно на един от най-големите водни резервоари на Украйна. Наводнението нанесе значителни щети на разнообразната флора и фауна на района, като някои видове са изправени пред непосредствена заплаха от изчезване“. По време на наводненията руските войски продължиха да обстрелват градовете в региона, застрашавайки допълнително живота на хората, които бяха спешно евакуирани.

Като реакция на екологичната катастрофа в района на Херсон художничката от Лвов Kinder Album създава произведение, наречено „Руски екоцид в Украйна“. „Когато гледах видеоклиповете и след това снимката с последствията от бедствието бях изненадана от слънчевото време и безгрижната атмосфера, която преобладаваше. Сцени като частично потопения Дворец на културата в Нова Каховка и плуващите наблизо лебеди ми напомниха за филм на Сорентино. Това хубаво лятно време и незабързаното движение на водата във видеото беше в пълно противоречие с емоциите на отчаяние, които предизвика новината за смъртта на животни, потънали къщи и други все още неизвестни, но вече ужасни последици от това, което направиха руснаците“, споделя авторката. За своята картина тя е почерпила вдъхновение от „Алиса“ на Луис Карол и езерото от сълзи в Страната на чудесата, изобразявайки животните, които се виждат във видеата от Нова Каховка, и момичето, което плува пред тях, сякаш им сочи пътя. „Опитах се да пресъздам слънчевото време и апокалипсиса на потопа едновременно“, коментира Kinder Album.

Kinder Album е роденa през 1982 г. Твори в жанровете живопис, графика, фотография, инсталация, керамика, видео и улично изкуство. Номинирана е за наградата на Pinchuk Art Center Prize 2015 и е финалист в конкурса за млади украински художници MUHi 2017. Живее и работи в Лвов.

Последвайте ни и в google news бутон