Медия без
политическа реклама

Украинска художничка вдъхнови „Диор“ (ГАЛЕРИЯ)

Бродирана картина на Дървото на живота възроди фолклорните елементи в новата колекция висша мода

05 Юли 2022
ЕРА/БГНЕС

Новата колекция на Модна къща Christian Dior пожъна овации във френската столица вчера в рамките на Парижката седмица на модата (4-7 юли). Юли традиционно е месецът на ревютата висша мода, в които тази година 29 стилисти представят своите колекции за сезона есен-зима 2022-2023. Дефилетата Haute Couture откриха вчера със своите инвенции именно Christian Dior и Schiaparelli.

В колекцията на „Диор“ символична нишка свързва различни култури, традиции и занаятчийски умения. В тоалетите, проектирани от дизайнерката Мария Грация Киури, творчески директор на марката, за пореден път е отразено желанието й да постави в диалог изкуството със занаятчийството, с ръчната изработка. Като отправна точка за създаването на колекцията е послужила творба на украинската художничка Олеся Трофименко, която обединва живопис и бродерия като символ на връзката между земята и небето, за да нарисува картина на Дървото на живота. „Цялото ревю е разговор между различни култури и традиции. Не бива да се затваряме в идеята за една-единствена идентичност, това е плашещо. Диалогът е всичко, именно способността за диалог създава открития“, заяви Киури по време на пресконференцията за модния спектакъл.

Колекцията е изключително луксозна, но в същото време носима, тоалетите са с мека кройка, реалзирани от ръчно изработени скъпи тъкани. Дрехите сякаш носят усещане за памет, те са вечни и извън конкретното време, като могат винаги да бъдат постоянна част в личния гардероб на който може да си ги позволи…

Още  от 2020 г. колекциите на „Диор“ са силно повлияни от фолклора, от земята, от корените. Как може светът на висшата мода да върви в тази посока, след като в мазовото съзнание „фолклор“ се римува с „простота“?! Истината е, че народната традиция пази сложни и креативни техники за изработка, които са били загърбени от световните дизайнери твърде дълго. Днес Мария Грация Киури ги изважда наяве отново, използва ги активно, дори ги възвеличава. И резултатът както винаги е впечатляващ.

Централно място в дрехите от колекцията имат бродериите с памучни, копринени конци или въжена корда върху материи от памук, вълнен креп, коприна и кашмир в светли или пастелни цветове, както и тъкани, изработени по техниката пачуърк.

Последвайте ни и в google news бутон