Медия без
политическа реклама

Издъхна дългогодишният дизайнер на „Диор“

Марк Боан, обличал звезди като Грейс Кели, Елизабет Тейлър и София Лорен, си отиде на 97-годишна възраст

09 Септ. 2023
Sipa/HORVAIS
Марк Боан оглавява "Диор" в продължение на почти три десетилетия.

Най-дългогодишният творчески директор на „Диор“ – стилистът Марк Боан, проектирал изящни тоалети за холивудски звезди като Грейс Кели и Елизабет Тейлър, е починал на 97-годишна възраст, съобщи агенция AP, позовавайки се на информация от елитната модна къща.

От Dior обявиха смъртта на Боан в петък, наричайки го "огромен визионер и страстен творец", оставил своя отпечатък върху марката. „Марк Боан беше уникален творец, скъп на сърцето на нашата модна къща, който сля елегантността на „Диор“ със своя свободен дух. Човек с огромен талант, който дълбоко беляза както нашата история, така и тази на модата“, казва се в изявлението на Делфин Арно, главен изпълнителен директор на Dior. "В продължение на почти тридесет години той пазеше с безкрайно уважение творческото наследство, завещано от Кристиан Диор, което умееше да интерпретира и във висшата мода, и в конфекцията", отбелязва в съобщение до „Франс Прес“ директорът на концерна Бернар Арно. 

Син на модист, Боан е поканен да ръководи френския лейбъл, след като неговият предшественик Ив Сен Лоран е призован да отбива военна служба във френската армия през 1960 г. Той ще оглавява марката като артистичен директор в продължение на почти три десетилетия, от 1961 до 1989 г., налагайки елегантен и изискан външен вид за модерната жена. В първата си модна колекция за къщата през 1961 г. той дебютира с „тънкия“ силует – по-стройна интерпретация на класическата линия на Кристиан Диор с женствени рамене и изящни поли.

В Dior дизайнерът става близък приятел с принцеса Грейс от Монако – американската актриса Грейс Кели. Но и извън неговия приятелски кръг Холивуд играе важна роля в работата на Боан: така например той създава колекция през 1966 г., в която включва кожени гарнитури и дълги палта, след като се вдъхновява от филма „Доктор Живаго“.

Въпреки че дискретният Марк Боан предпочита да стои далеч от светската суматоха, неговите модели го държат в светлината на прожекторите. През 1967 г. Боан е помолен да проектира пищната рокля за коронацията на тогавашната императрица на Иран – Фара Диба Пахлави.

Парижанинът е близък с писателката Франсоаз Саган и художничката Ники дьо Сен Фал. Негова клиентка е София Лорен, той работи и за херцогинята на Уиндзор, стилът му се харесва и от бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, която моли официалния си дизайнер Олег Касини да създаде копия на негови модели. Боан проектира и много сценични костюми за театъра и операта, работи активно с Лукино Висконти в киното.

По време на престоя си в Dior Боан издига модната къща до нови висоти и привлича нова клиентела с пускането на дамската конфекция Miss Dior, детската Baby Dior и мъжката Dior Monsieur. Той е отговорен и за организирането на първите дефилета на марката в Индия.

Когато през 1989 г. напуска Dior, Боан се премества в Лондон, където се присъединява към престижната модна къща на Норман Хартнел, дизайнер на британското кралско семейство. Работи там до 1992 г., на негово място в Dior пък е назначен Джанфранко Фере.

Марк Боан има два брака и една дъщеря – Мари-Ан.