Медия без
политическа реклама

Златистият плаж "Смокиня" посивя от нов пясък

Дюните са нивелирани и нивото на плажа е повдигнато, сигнализира музикантът Васил Гюров

28 Май 2021
Ясно се вижда къде е изсипан новият сив пясък
Facebook: Vaso Gurov
Ясно се вижда къде е изсипан новият сив пясък

Плажът "Смокиня", който наскоро беше покрит с бетонни постаменти, сега се "ремонтира" с нов по-сив пясък, а дюните са изравнени. Сигналът за това дойде от музиканта Васил Гюров. "Върху златистия пясък, който е типичен за този залив, е изсипан друг, по-сивкав и светъл, докаран с камиони незнайно откъде, и разнесен по цялата ивица. Преди това дюните са нивелирани и нивото на плажа е повдигнато", твърди той в пост във Фейсбук.

Според него това е направено с цел да се предпазят заведенията от вълните. "Това е нещо, което трудно ще видите с просто око, но заснето от високо, с подходящи филтри, дава повече яснота за пораженията, които са нанесени на природата от страна на концесионерите", казва Гюров, прилагайки снимки.

Той е категоричен, че в резултат на тези действия един от най-красивите плажове на българското Черноморие, формиран в продължение на хиляди години, е безвъзвратно унищожен само за няколко дни. "Сега остава стотина торби цимент да бъдат разпръснати равномерно и при идването на водата, ще получим първия екологично бетониран плаж", коментира Гюров.

 

Наред с бетонните постаменти, които покриха плажа на "Смокиня", тези дни там се извършва още по-сериозно посегателство...

Posted by Vaso Gurov on Friday, May 28, 2021

Преди малко повече от седмица плажът бе обект на проверки. Както стана известно, бетонни блокчета са струпани на плажа, за да бъдат вкопани в пясъка и върху тях да бъде поставена метална рамка. Върху нея ще бъде издигната дървена конструкция. Макар да не се излива директно бетон на плажната ивица, строителните материали предизвикаха вълна от недоволство сред местните и в социалните мрежи. Според хората това е пореден опит да се заобиколят законът и забраните. Местните жители твърдят, че концесионерът подготвя изграждането на дискотека за 2500 посетители на плажа.

В средата на април министерството наложи глоба от 3856 лв. на концесионера заради нарушение на плажната ивица. Санкцията е в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021 г. Тогава проверката установи, че по цялата си дължина плажната ивица е с нарушена повърхност от верижна техника, а отнетият пясък от заравнения участък е насипан върху пясъчните дюни. Тогавашният министър на туризма Марияна Николова заяви, че не са внасяни промени в схемата за разполагане на търговски обекти на плажа, откакто е одобрена през 2018 г. 

Експертите на Министерство на туризма не са открили нарушения при изграждането на временни обекти върху плаж "Смокините-север" в Созопол, съобщи БНР. Същите констатации са направили от Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

плаж, Смокините, дюни, пясък

Още по темата