Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравното министерство проверява най-мръсния плаж

При взимането на пробите ще участват и представители на "Активни потребители"

28 Авг. 2023Обновена

Днес представители на Асоциация "Активни Потребители" и на Министерство на здравеопазването ще направят съвместно вземане на проба от Попски плаж в град Царево. Той бе обявен за най-мръсния плаж в Южното Черноморие в скорошно изследване на 11 плажа у нас, направено от "Активни Потребители и учени от Софийския университет. На въпросния плаж бяха откритики стойности на бактерията Escherichia coli, надвишаващи 41 пъти нормата.

Проучването на "Активни потребители" предизвика остри реакции на здравното министерство и Регионалната здравна инспекция в Бургас, които обявиха, че пробите от изследваните плажове не са взети по правилата. Здравното министерство обвини "Активни протребители" и учените от СУ, участвали в изследването, в манипулация и некомпетентност.

Високото съдържание на бактерията Escherichia coli се обяснава с изливането на фекални води директно в морето, при това в близост до плажната ивица. Освен високо съдържание на бактерия при лабораторен анализ участниците в проучването бяха установили и визуално вливането на замърсен поток в залива, наличието на неидентифицирани тръби и канализация в посока крайбрежието и силен мирис на фекалии в района.

Днес здравното министерство и РЗИ Бургас най-после реагират адекватно като предприемат проверка на въпросния най-мръсен плаж, при това съвместно с потребителската организация. Първата проба ще бъде взета в 10 часа.

Пробонабирането, може да бъде гледано онлайн чрез живата връзка, която ще бъде налична във Facebook страницата на Активни Потребители.

В ГЪРЦИЯ

Временна забрана за къпане на плаж на Никити в община Ситония заради замърсени води, съобщава бТВ. Микробиологичните анализи на морската вода показват, че тя е негодна за къпане. Пробите са взети на 9 август.

Решението се отнася за дължина на бреговата ивица от 100 метра от двете страни на устието на потока, в която се изхвърлят пречистените отпадъци от пречиствателната станция за отпадъчни води Никитис (WTP).  Причината за взимането на пробите е непрекъснатият поток на замърсена вода в конкретната морска зона.

Властите апелират община Ситония да вземе съответните мерки и да постави знаци с надпис „Плуването е забранено“ в конкретния участък, а бреговата охрана да бъде информирана да следи забраната.

 

Още по темата