Медия без
политическа реклама

Съдът спря забраната за развъждането на норки

Върховният съд прецени, че фермите на "Градус" може и да фалират

БГНЕС

Върховният административен съд спря предварителното изпълнение на заповедта, издадена от министъра на околната среда и водите през май, за забрана на вноса и развъждането на американската норка на територията на България, съобщи сайтът "За истината".

Заповедта на бившия екоминистър Борислав Сандов беше оспорена от „Фармпро“ ООД, която е една от семейните фирми на собствениците на птицекланици „Градус“ - баща и син Иван и Ангел Ангелови. На първа инстанция Административният съд София-град реши, че забраната за развъждането на норки е валидна, защото превес следва да бъде даден на защитения от закона интерес по опазване на дивата природа и частният интерес не може да се противопостави на обществения интерес.

Тричленният състав на ВАС с председател Марио Димитров и членове Румяна Лилова и Таня Комсалова обаче са на мнение, че определението на първоинстанционния съд е необосновано и постановено в нарушение на материалния закон. Според върховните съдии е налице доказана реална възможност за настъпване на значителни имуществени вреди за „Фармпро“ ООД. Според собствениците пропуснатите ползи за 2023 г. се оценяват на близо 6.3 млн. лв. във връзка с нереализирани приходи по договор с „Кронос агро трейд“ ЕООД - фирма на бизнесмена и бивш общински съветник от ГЕРБ в Сливен Димитър Батаков.

Освен това ВАС намира за основателни претенциите че ако забраната за отглеждането на норки не бъде спряна, дружеството „Фармпро“ със сигурност ще бъде лишено от възможността да увеличава своето имущество чрез раждането на нови животни и производството на ценни кожи, което неминуемо ще доведе до откриване на производство по несъстоятелност. „Спирането на изпълнението на заповедта няма да накърни обществения интерес в степен, съпоставима с вредите, които ще настъпят за „Фармпро“ ООД в случай, че незабавното изпълнение на заповедта не бъде спряно“, твърди съдът.

Природозащитници и местни жители около фермите за норки в Стара Загора от много години настояват за закриването им. Преди година представители на неправителствени организации направиха опит да извършат проверка на дейността на фермите, но не бяха допуснати, въпреки че носеха заповед от контролните органи, че могат да участват в инспекцията.

Според наблюденията на специалистите по биоразнообразие има сериозен риск от навлизане и бързо разпространение на популацията от фермите за норки в околната среда, обясняват от МОСВ. Трайното установяване измества местни видове и най-вече унищожава защитени видове бозайници, птици, влечуги и др. Има риск и за стопанската дейност на рибовъдни стопанства, разпространяват се зоонози, включително и коронавируси. В периода 2018-21 г. в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора са получени 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към близките села Маджерито и Загоре, Стара Загора.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забранява вноса и развъждането на норки заради вредата върху биоразнообразието, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Представители на неправителствени организации не бяха допуснати днес на проверка във фермата за норки в село Маджерито. Те носеха заповед с конкретни имена, че могат да участват в инспекцията, която е по техен сигнал.
Бойко Борисов е съдействал на собственика на фирма "Градус" при износ на яйца през Турция. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова.

 

Още по темата