Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов размисли - ще огласи имуществото си

"Не съм бил прав, защото законът важи за всички", обяви лидерът на ИТН

25 Яну. 2023
Слави Трифонов
Снимка: Архив
Слави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е осъзнал, че не е хубаво законът да се нарушава и затова ще декларира имуществото си в публичния регистър на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това се разбира от пост на шоумена във Фейсбук. 

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо и то пред вашите очи. Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство. Но не съм бил прав, защото законът важи за всички. Аз си платих глобите за това нарушение и сега ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ в законоустановения срок", гласи съобщението на Трифонов.

Досега тезата му беше, че няма да прави сеир като декларира имуществото си и няма морален конфликт, ако си плащаш глобите за това, че не изпълняваш закона. КПКОНПИ пък отказваше информация дали и какви глоби е налагала на Трифонов заради системния му отказ да изпълни законовото си задължение. А то възникна откакто Трифонов беше избран за депутат, а ИТН получава държавна субсидия. Тя се полага за над 1% гласове на парламентарните избори, т.е. макар и ИТН да остана извън Народното събрание, задължението на Трифонов не е отпаднало.

През август м.г., обяснявайки защо няма да подаде имотна декларация, Трифонов обвърза и партийната субсидия с морала си. Той обясни, че неговата партия е върнала 3 755 528 лева от получените 4 229 032 лева като субсидия в държавния бюджет. "Защото така е морално. И забележете, нито една друга партия не е постъпила така. Нито "Продължаваме промяната", нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, нито "Демократична България", нито "Възраждане". През декември обаче се разбра, че партията вече прибира субсидията си в пълен размер - 8 лв. на глас.

Обратът в разбиранията на Трифонов се случва 2 дни, след като ИТН започна да събира подписи за референдум за президентска република.

Сеир. Това според лидера на ИТН Слави Трифонов е да изпълниш законовото си задължение да подадеш пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) имотната си декларация. И той се оказа борец срещу нарушенията, които не извършва лично.

 

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е тазгодишният носител на антинаградата "Катинар" като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона достъп до обществена информация. Призът" е осигурен на комисията от лидера на ИТН Слави Трифонов.

 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври, на които не успя да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в парламента. Това показва проучване на Mediapool.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?