Quantcast

Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов: И Христос да бях предложил, щяха да му намерят кусури

Лидерът на "Има такъв народ" бе категоричен, че партията му ще гласува против правителство на третия мандат

14 Авг. 2021Обновена
БГНЕС
Слави Трифонов

Първият кандидат за премиер на "Има такъв народ" (ИТН) - Николай Василев, е бил оттеглен като компомис към един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов, който видял зад личността на бившия министър от кабинета на тройната коалиция дългата ръка на ДПС и КГБ. Това заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов в интервю пред предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

"Исус Христос да бяхме предложили за премиер, с 12-те апостоли за министри, пак така щеше да бъде. Щяха да почнат едни приказки "Ама няма опит", "Не е завършил университет", "Баща му е дърводелец", "Изгонил е търговците от храма, значи е против бизнеса"...Аз поканих Василев да работи с нас, няколко месеца преди предизборната кампания. Направи ми страхотно впечатление още като министър. Тогава ходовете му бяха успешни. Сделките с БТК и "Булгартабак" до голяма степен не бяха негова отговорност. По мое мнение той изпълва със съдържание представата как трябва да изглежда един министър-председател", обясни Трифонов.

За втория проектокабинет той обясни, че е решил да заложи на хора, които са част от ИТН и познава от повече време, а за номинирания за премиер Пламен Николов каза, че харесва в него нечетеността и почтеността му. 

Трифонов разказа и как се е спрял на Петър Илиев като кандидат за вътрешен министър - когато е търсил специалист по конституционно право, който да му помогне за референдума, е звъннал на Юридическия факултет на Софийския университет и е попаднал по телефона на самия Илиев. От този и последвалите разговори Трифонов е останал с отлични впечатления и затова го е поканил. А поведението на Илиев в единственото си телевизионно появяване бе обяснено с атаките и напрежението заради обществения интерес към личността му. Лидерът на ИТН не пожела да коментира обвиненията в плагиатство и каза, че е работа на съда.

Слави Трифонов също така беше категоричен, че ИТН няма да седне на нови преговори с "Демократична България" и, "Изправи се БГ! Ние идваме" за съставяне на евентуално правителство в третия мандат. ИТН също така няма да прави игри с кворума, а ще гласува против.

"Искаме всичко да е почтено, да няма нищо задкулисно. Ние сме 65 депутати, които ще са против. Остават други 175, така че има възможности евентуално правителство да бъде одобрено. Аз не съм привърженик на библейското послание "Ако ти ударят едната буза, обърни другата". Не разсъждавам по този начин. Ние направихме всичко възможно с мандата на "Има такъв народ" да съставим правителство, а те не ни подкрепиха. Не виждам защо сега ние да ги подкрепим."

Лидерът на ИТН също така каза: Вместо основен враг да ни е ГЕРБ, те (б.ред. - партиите на протеста) припознаха нас като враг. Какво трябваше да направим? Направихме много компромиси и жестове. А преди това ни се припокриваха почти на 100% всички цели - съдебната реформа, мерките срещу ковид кризата, пенсиите... В един момент обаче се стигна до различие как да стане всичко. Предявяваха се неадекватни претенции, липсваше партньорско отношение. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители за министри", обясни лидерът на ИТН.

Трифонов изрази и недоволството си от поведението на Мая Манолова, която разкрила личен разговор между двамата, в който водещият я е убеждавал да не се кандидатира за кмет на София. "Човек, който издава лични разговори, не е много почтен за мен. Но това бе разговор в друга битност - аз бях тв водещ, а тя омбудсман", посочи той.

По повод сравненията между него и Бойко Борисов, че са авторитарни лидери, шоуменът се обърна към водещия: Какво общо имаме ние? Не си бил част от моя екип. Аз мога да умра за моя екип, а тези, които са си тръгнали, са го направили, защото не могат да ми отвърнат със същото. Аз съм привърженик на правилата и йерархията." 

Според  Трифонов сегашното Народно събрание трябва се концентрира върху съставянето на парламентарни комисии, които да обсъждат и вземат решения по три важни въпроса - задаващата се нова ковид-криза, да има или да няма актуализация на държавния бюджет, както и плана за възстановяване и устойчивост. "ИТН ще се отдаде на тези важни въпроси. Ще направи всичко възможно да се работи по закони и по мерки".

Лидерът на ИТН отново заяви, че подкрепят Румен Радев за втори президентски мандат. "Така го подкрепяме, че все едно го издигаме. Това е нашият мажоритарен избор", каза Трифонов.

 

Още по темата