Quantcast

Медия без
политическа реклама

Симеонов за протестите: Лузъри, ултраси и студенти за селфи

Лидерът на НФСБ: Въргалят се полуголи хора на плажни кърпи по жълтите павета

21 Юли 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов се изказа остро по отношение на протестиращите, които вече две седмици настояват за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев. Според Симеонов, чиято партия управлява с ГЕРБ, гражданите на площадите не изразяват волята на гласоподавателите. "Tези протестиращи не могат да бъдат определящи като анализ на общественото мнение. Хората, които работят, създават икономика, произвеждат, които имат собствен бизнес, аз не ги виждам сред тези протести", категоричен е Симеонов.

"На протестите виждам няколко групи. На първо място това са партийните групички - леви, десни, всякакви. Другата група са хората, които се управляват от Дубай - ултраси с наркотици по джобовете. Третата група са недоволни от живота си или т. нар. лузъри (loser) - хора, които търсят виновник за своите неудачи в личния живот. Четвъртата група са студентите, които са дошли в България, защото университетите на Запад са затворени. Искат да покажат някаква политическа активност, да си направят няколко селфита и да ги пратят на техните колеги. Айде като се върнат от Европа тогава да се бъркат в политиката и да определят бъдещето на държавата", коментира още Валери Симеонов пред БНТ.

В същото време той се престори, че не знае какви са исканията на протестиращите. "Нямам никакъв документ, с който те да са заявили някакви искания. Исканията се пишат, носят и представят. Не чувам Христо Иванов какво иска. Нещо да е предявил, някаква петиция?", попита риторично лидерът на НФСБ, като допълни, че голяма част от хората на площадите се чудят как да уплътнят вечерните часове.

"За това управление са гласували близо милион и половина, а по улиците виждаме няколко хиляди човека. Вчера беше провал. Протестът по време на дебатите в Народното събрание беше просто смешен. Там се въргаляха някакви хора на плажни кърпи по жълтите павета, полуголи. Видяхме много хора, които си говориха, пушиха с другата ръка. Такъв тип протести не правят друго освен да нарушават свободите на останалите хора, които живеят в столицата", категоричен е Валери Симеонов.

Според него исканията за оставки на вътрешния министър Младен Маринов и финансовия министър Владислав Горанов са несъстоятелни и не се подкрепят с факти. "На какво основание се иска оставката на главния прокурор? Никакви аргументи!", отсече също Симеонов. Той защити прокурорската акция в президентството, при която бяха претърсени кабинетите на съветниците Пламен Узунов и Илия Милушев. 

"Работното място на тия двамата е президентството. Президентството не са божиите палати недосегаеми, а сграда, която няма специален статут. Представете си, ако не бяха отишли по 10 човека за всяка проверка, а бяха пратили по двама прокурори с чантички, охраната щеше да ги попита за какво сте тук и да им каже да изчакат, докато не докладват на президента", обясни Симеонов.

Лидерът на НФСБ отново обяви, че управляващото мнозинство ще преодолее вота на недоверие днес. В следващите дни предстои коалиционен съвет, на който ще се обсъди ремонт на кабинета. Симеонов допусна, че може да има министерски оставки и дори не изключи вариант за друг министър-председател на мястото на Бойко Борисов, но отхвърли възможността самият той да стане премиер. "Все пак трябва да се търси лице, което носи по-малко негативи. Добре осъзнавам, че акцията, която беше проведена с парите на Божков в края на 2018 г., беше тежък удар върху моя имидж и рейтинг", уточни Симеонов.

Още по темата