Медия без
политическа реклама

Силна градушка удари части от София и Априлци

Мълния порази 30-годишен мъж в столичния квартал "Младост"

22 Май 2024Обновена
Пороят се оттича в ниските части на София. На снимката - наводнена улица в кв."Слатина"
Свилен Кириловски
Пороят се оттича в ниските части на София. На снимката - наводнена улица в кв."Слатина"

Силна градушка, обилен дъжд и гръмотевимна буря се разразиха между 16:00 и 17:30 ч. в кварталите "Младост", "Дървеница" и "Студентски" в София. След това пороят продължи. Основно е пострадала растителността. Има наводнени приземни етажи и запушени отводнителни шахти. Подлезът на "Цариградско шосе" за The Mall е наводнен и затворен. В кварталите "Слатина" и "Редута" над 20 автомобила аварираха, тъй като двигателите им се наводниха. Задръстванията на булеварда са сериозни. Поне в 14 общини имаше проблеми и спирания на ток. 

Би Ти Ви съобщи за поразен от мълния 30-годишен мъж в "Младост". Пораженията са били в краката, а човекът е в стабилно състояние, сам е повикал линейка и е откаран в Окръжна болница. Лекари съобщиха, че няма опасност за живота му.

Какво да правим при гръмотевична буря - вижте съветите на БЧК, планинските спасители и противопожарната служба:

В страховитата гръмотевична буря, която се развихри в София вчера, имаше и пострадал от мълния в "Младост", с което отново бе опровергано схващането, че в града не може да пострадаме при гръмотевична буря.

От НИМХ на БАН съобщиха, че в 17.30 ч. в "Младост" 1, където е централата на института, са паднали  60 л/кв.м, градово зърно 20 мм. По същото време в град Априлци са паднали 30.1 л/кв.м, градушка с диаметър 40 mm. Има откъслечни съобщения за счупени прозорци на коли. След това градоносните облаци се преместиха и към западна София. 

Снимки от профила на Прогнозата за времето във "Фейсбук" показват градушката в "Младост" и градушката в Априлци (втората снимка):

Почти 90 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка в столицата, са получени на тел. 112. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони, съобщиха от пресцентъра на МВР. Екипите на пожарната служба действат на различни локации, основно на територията на кварталите „Младост", „Мусагеница" и „Сухата река". Към 19 часа над 30 пожарникари отводняват обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София.

В дежурната част на службата не са постъпвали сигнали за бедстващи хора

Снощи силна градушка с проливен дъжд удариха Кюстендилско. Повредена е реколтата. 

За утре прогнозата отново е за силен дъжд и градушки.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

София, Априлци, градушка

Още по темата