Quantcast
Силна буря наводни градове и остави села без ток | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Силна буря наводни градове и остави села без ток

1 374
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Редица градове и села бяха наводнени от силния дъжд в почти цялата страна. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха за интензивни валежи в областите Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и София. В десетки други населени места е обявен жълт код за силен вятър и порой. 

Под вода са няколко улици в Сливен, което затрудни движението. Видео в социалните мрежи показва наводнен сливенски булевард, по който може да се премине единствено с лодка.

Същата е ситуацията в Хасково, където само за час са били подадени 11 сигнала за наводнени улици, кръстовища и частни имоти. На дежурния телефон е подаден сигнал за счупени от силния вятър и паднали на платното клони от дървета на бул.“България“, в района на полицията.  Според местната метеорологична станция дъждът се излива с 28 метра в секунда, съобщи bTV. Под вода са още мазе на Основно училище "Шандор Петьофи" и магазин. Според прогнозите за времето валежите от дъжд днес ще продължат, а поривите на вятъра в района на Хасково ще надхвърлят 80 км/ч. 

В Смолян бурята е отнесла покривите на две къщи в квартал "Каптажа". Едната е била обитаема, но в момента на инцидента не е имало хора, съобщава БНР. Няма пострадали, има само материални щети. Щети са нанесени и върху паркирали в близост автомобили. Екипи на пожарната отстраняват паднали дървета на улица "Първи май". Повече от половин час е било спряно захранването в района, съобщи заместник областният управител на Адриян Петров.

Бурята е преминала първо през района на Девин, където е бил прекъснат 20-киловолтовият далекопровод "Широка поляна - Сърница". От EVN са възстановили захранването по кабелен път, уточни още Петров. Широка лъка, Павелско, Хвойна, Малево, Средногорци, Равнища и Рудозем временно са били без ток заради бурята.

Силен порой превърна част от улиците в реки и в Димитровград.

17 сигнала са подадени в област Кърджали след бурния вятър и проливния дъжд, паднал по-рано в района, предаде БНР. Екипи на пожарните служби от четири населени места са разчистили платната за движение от паднали дървета. Пороят наводни много улици и създаде трудности в района на кръговото кръстовище на автогарата. Причината е в непочистените от листа отводнителни шахти. Няма сигнали за сериозни щети и инциденти.

Ключови думи:

порой, дъжд, буря, наводнение

Още

Рекордното застудяване в САЩ взе жертви

16.02.2021

1492
Велека "потопи" село Кости

02.02.2021

1746
Ревизоро укротен: питейна вода има, голям фекален разлив - не

01.02.2021

Обновена

2951