Медия без
политическа реклама

Шофьорска грешка е водещата версия за катастрофата на „Струма“

02 Дек. 2021
Всички 45 жертви на инцидента са вече разпознати, а тленните им останки са върнати на близките им.
Булфото
Всички 45 жертви на инцидента са вече разпознати, а тленните им останки са върнати на близките им.

Има начални доказателства за виновно поведение на шофьора на македонския автобус, който катастрофира и изгоря на автомагистрала "Струма". Това се разбра от интервюто за bTV на прокурора Бисер Михайлов и следователя Мариан Маринов, които работят по разследването на трагедията. Човешката грешка остава и основна версия за инцидента. Разследващите подчертаха, че става дума за професионален шофьор, който би трябвало във всеки един момент да преценява обстановката и скоростта. Пътните условия най-вероятно не са причината за инцидента, подчертаха магистратите.

Експертите вече знаят причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса и неговото разпространение, обясниха магистратите, но не разкриха какво е заключението на вещите лица. Отново бе подчертано обаче, че няма никакви следи от взривни вещества и пиротехнически средства, нито е имало туби с бензин в купето на автобуса.

По думите на Маринов "автобусът е отнесъл мантинелата като бръмбар сламка". Въпреки това катастрофата не би била тежка, ако не беше пожарът. Без огъня, превозното средство е щяло да спре и да няма жертви.

Мантинелата обаче е проникнала под стълбището на предната врата. "5-10 метра мантинела се беше сгънала вътре на охлюв", обясни образно следователят. И допълни, че това е разрушило пластмасовият резервоар с гориво. "Може да си представите какви искри хвърчат вътре", допълни Маринов.

Според него и със 100 болта да е била захваната мантинелата, това нямаше да предотврати откачането й, тъй като автобусът тежи 18 тона.

Разследващите разказаха, че той е бил произведен през 2007 г. и след това е рециклиран в Турция. Тепърва ще се установява как е направено това и дали тапицерии и т.н. са отговаряли на нормите за противопожарна безопасност. В салона на автобуса бързо се е задимило.

Разследването на жестокия инцидент на магистрала "Струма" категорично е отхвърлило версията, че македонските туристи са пренасяли туби бензин от Турция и това е причината за интензивния пожар в автобуса. Това обяви шефът на националното следствие и зам.

 

Фаталният участък на магистрала "Струма", между Даскалово и Долна Диканя, където 45 души загубиха живота си в жестока катастроха, е републикански път, а не магистрала. Незнайно защо обаче през 2013 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата