Quantcast

Медия без
политическа реклама

София и Скопие отрекоха в автобуса да е имало туби с бензин

Прокуратурата обяви, че са открити 44 трупа и се проверява дали не липсва един оживял

25 Ноем. 2021Обновена
Снимка: БГНЕС

Разследването на жестокия инцидент на магистрала "Струма" категорично е отхвърлило версията, че македонските туристи са пренасяли туби бензин от Турция и това е причината за интензивния пожар в автобуса. Това обяви шефът на националното следствие и зам.-главен прокурор Борислов Сарафов по време на специален брифинг по темата днес. Сарафов обясни, че са намерени 3 туби, в които имало остатъци от нафта - горивото на автобуса. "Не са били пълни, не са се възпламенили, не е пожарът от тях. Няма находки на бензин или други запалителни материали освен обичайните за един автобус - гориво и масло", обясни Сарафов.

Той каза още, че водеща версия за разследващите е бил и възможен терористичен акт. Тя също е отхвърлена. "Не я посочих веднага, за да не започнат спекулации. Взехме ацетонови обтривки. Показанията на свидетелите и на отзовалите се на помощ, които са възприели първите минути на инцидента, потвърждават това - не става въпрос за терористичен акт", посочи Сарафов

По думите му водеща и основна версия се очертава тази за човешка грешка. Но разследващите изследват дали ако е имало такава, за нея е способствала лошата организация на движението в този участък. "Движението е зле организирано. Мантинелата, на която се е нанизал автобусът, не само не е полезна, но е опасна на движението и е способствала за настъпване на инцидента", каза зам.-главният прокурор.

Сарафов посочи още, че до момента няма данни за взрив. "Свидетелите от близката кариера са чули изключително силния удар в мантинелата на островното пространство. Взрив не е имало, имало е само интензивно горене. Това са първоначалните данни на пожаротехническата и автотехническата експертиза, съпоставени с данните от показанията, включително и на пострадалите", обясни той. Комплексна експертиза пък тепърва трябва да отговори на въпросите защо автобусът е напуснал траекторията си, защо се е стигнало до интензивния пожар и фаталния изход.

Готови са и аутопсиите на загиналите. Те показват, че причина за смъртта им е от задушаване следствие на пожара, а не травми от катастрофата или от разкъсвания от взрив. Хората са били живи към момента на пожара, защото в дихателните им пътища са открити сажди.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева разказа как се е срещнала в "Пирогов" с един от седмината оцелели, който й разказал как е счупил задното стъкло на автобуса и как са се спасили 8 души. човека. "При огледа се намериха 44 трупа. Оттук идва и простата математика. По данни разполагаме, че са пътували 52 пътника. В болница са 7 – четирима мъже и три жени, остава голямата загадка къде е осмото лице", каза Милева. Тя уточни, че може да става дума за недобър спомен на оцелелия, но че той е повторил версията за осем спасени и в при разпита си от следовател в присъствието на преводач.

Сарафов обясни, че ще бъде проверено и кой от страна на българските митнически власти е пропуснал автобуса и ако има нарушения, ще се вземат мерки. "Няма да се поколебаем да санкционираме когото и да било, ако е пропуснал да изпълни служебните си задължения", категоричен беше шефът на следствието.

Утре следовател и прокурор ще заминат за Скопие, за да занесат лично молбата за правна помощ и да получат ДНК профилите от роднини на пострадалите. "След получаването можем да съпоставим и по този начин можем да идентифицираме имената на жертвите и да освободим телата", обясни Сарафов. В молбата за правна помощ има и въпроси за това какви са разрешителните на автобуса, техническата му годност, регистрацията му.

Сарафов посочи още, че в медиите циркулират "доста спекулативни теории, много експерти и псевдоексперти", цитират се и 15-20 очевидци, "а всъщност очевидци няма нито един". Вече са разпитани двама от оцелелите. Те са били будни в момента на инцидента и показанията им са точни, припокриват се и разследващите ги приемат за достоверни и коректни. В момента се разпитват още двама от пострадалите, разкри Сарафов, но отказа всякакви подробности от показанията.

 

Главният прокурор на РСМ: Тезата за тубите е спекулация

"Тезата за тубите е спекулация, българските прокурори работят по нея", заяви главният прокурор на РС Македония Любомир Йовески по-рано пред Би Ти Ви и обясни, че по време на огледа на изгорелия автобус на АМ "Струма", той е видял пластмасови туби, които не са изгорели. Той заяви, че македонската прокуратура ще се задейства, едва след като случаят бъде проверен от българските обвинители. За момента македонската и българската прокуратура си сътрудничат добре, каза още Йовески.

Все още не се знае дали причината за катастрофата е човешка грешка или неизправност на автобуса. Днес българският главен прокурор Иван Гешев ще е в Скопие. 

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски също заяви, че според неговите първоначални информации не е имало туби с бензин в предната част на автобуса, катастрофирал и изгорял на АМ "Струма". Все пак разследването ще покаже това, каза той, цитиран от македонските медии.
МВР ще предаде всички документи на българската прокуратура, ако македонската прокуратура нареди това, каза министърът в телевизионно предаване снощи.
"Не мога да кажа предварително колко би продължило разследване, водено от друга държава. От интерес за всички е разследването да бъде кратко и ефикасно. Ако питате мене трябва ли да се разшири разследването мисля, че това трябва да се направи с цел да покрием всички възможни аспекти на такъв случай. Никой не трябва избегне отговорност, в случай, че я има", отговори Спасовски на въпроса какво мисли за информациите, че разследването на катастрофата може да продължи и до шест месеца.

Автобусът на македонската туристическа агенция "Беса транс", който катастрофира 23 ноември на АМ "Струма", не е минал през митническа проверка на Граничния пункт Деве Баир. Двамата дежурни митнически инспектори, които са били на смяна при преминаването на автобуса, са отстранени от работа. Техният пряк началник също ще бъде санкциониран, предаде БГНЕС. При тежката катастрофа загинаха 46 души, a 7 души бяхa рaнeни и се възстановяват в "Пирогов".

От направената проверка от страна на Инспектората на Агенция Митници в Скопие е установено, че "автобусът с рег. № СК 0284 БА собственост на "Беса транс" не е регистриран при излизане от страната на 18 ноември 2021 г.". Митническите служители от ГКПП Деве Баир/ Гюешево от българска страна са проверили само списъка с имената на пътниците, се казва още в съобщението на Агенция Митници от РСМ. Очаква се днес прокуратурата и следствието да дадат повече информация за безпрецедентната трагедия.

Оттам уточняват, че същият автобус в периода от 15 октомври до 11 ноември тази година е минавал многократно границата с България, Косово и Албания.

ПРОВЕРКИ

Както обичайно се случва след подобни трагедии, прокуратурата започва проверка. Този път ще се проверяват пътната сигнализация и маркировката на магистралите и първокласните пътища в страната. В нея ще участват български и международни експерти и експерти от неправителствения сектор, посочи Милева. Ако се съберат данни за престъпление или нарушения, ще се търси отговорност от виновните длъжностни лица.

Трагедия на магистрала "Струма". Пътнически автобус се подпали около 2. ч. и 46 души изгоряха  в него.  Седем души са оцелели и са настанени в "Пирогов" без опасност за живота.  Инцидентът е станал в нощта срещу вторник. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония.


 

Лицензът на фирмата собственик на изгорелия автобус - "Беса Транс БТБ", е отнет, става ясно от съобщение на министерството на транспорта на Република Северна Македония. предава БНТ.

 

Още по темата