Медия без
политическа реклама

Шофьор съди държавата за 50 000 лв. за два фалшиви наркотеста

Той е бил 2 години с отнета книжка

20 Юни 2024
Ангел Зайков
Скрийншот видео Нова тв
Ангел Зайков

Изряден шофьор съди държавата за 50 000 лв., след като  се оказа два пъти в капана на фалшиво положителен тест за дрога. Ангел Зайков е дал положителен резултат при направени проверки на пътя, но след това кръвните му проби са се оказали отрицателни, разказва Нова тв. 

„Имам постановление от прокурорската преписка за прекратяване на наказателното производство, което гласи, че кръвните ми проби са отрицателни. Първия път, когато ми взеха книжката, полицаите ме посъветваха да дам кръв. Втория обаче ми казаха, че всъщност тестът, който ми правят, е достатъчно точен и няма нужда да пускам кръвна проба”, разказа в ефира на „Здравей, България” Зайков. Той заяви и че вторият път полицаите дори са му сложили белезници и първоначално му отказвали да говори по телефона. После му разрешили едно обаждане, но пък му се карали, че говори дълго и накрая го откарали в лабораторията във ВМА, където станало ясно, че полевият тест е дал фалшиво положителен резултат.

По думите на Зайков той отишъл в КАТ, за да си вземе книжката. „След като получих постановлението, отидох в КАТ, където ми казаха да подам документи по съответния ред. Направих го. Това беше в понеделник. Казаха ми, че връщането на документите ще стане до три дни. Днес е четвъртък, а аз все още нямам книжка”, подчерта Зайков.

Адвокат Петър Бозов заяви, че клиентът ще заведе иск срещу държавата, защото заради два фалшиво положителни теста за наркотици той е бил близо две години без книжка. „Клиентът ми е млад човек. Има свидетелство за правоуправление от пет години, в две от които тя му е била отнета заради грешка, което е видно от двата отрицателни кръвни теста. Шофьорската книжка вече е необходимост в нашето ежедневие и мисля, че държавата трябва да поеме отговорност. Видно е, че има проблем с тези тестове. Искът ни е за 50 000 лева”, подчерта юристът.

"Сега" припомня:

Само преди няколко седмици, МВР призна за фалшиво положителен тест за наркотици и върна книжката и на друг водач. Това става година и половина след като полицията обявява, че шофьорът е управлявал автомобила си след употреба на наркотици и срещу него е образувано наказателно производство.

След това водачът Пламен Илиев дава кръвна проба, която доказва, че тестът е дал фалшив резултат и няма никаква следа от наркотици. После следва ходене по мъките на водача, за да си върне книжката и делото срещу него да бъде прекратено. В един момент от него са искани 700 лв. за направената кръвна проба и документите не са му връщани. 

Едва след тв репортаж органите на реда са се самосезирали и мъжът получи обратно  свидетелството си за управление. „Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди веднага да бъде направена проверка по случая. Отидох в дирекцията на МВР-Плевен и ми върнаха шофьорската книжка. Била станала грешка и някакви документи не били придвижени до КАТ - Плевен”, обясни потърпевшият Пламен Илиев.

Прекратено е и делото срещу него, както му било обяснено, че няма да плаща въпросните 700 лв., разказа още той.

В началото на февруари т.г. стана ясно, че хаосът с полевите тестове за наркотици и алкохол и възможността за фалшиви или неточни проби не само продължава, но и се задълбочава. Проблемите се множат и няма да се решат с хвалбите за нови лаборатории за кръвни тестове и забързване на резултатите от пробите. А санкциите вече включват и отнемане на коли - временно и на основата само на полеви тест.

Поредната доза доказателства дойде от експерименти, проведени от bTV , и от коментар на лекар. При опитите бяха използвани тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите на улицата. 

Бе обявено, че при експеримента се проверява как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда - в едното има парацетамол, а във второто псевдоефедрин. Тества се какъв резултат отчитат и пробите, след като са употребени енергийни напитки, в които има и кофеин. Проверява се и лекарство за главоболие, което съдържа кодеин. 

Резултатите от тестовете са отрицателни за противогрипните лекарства, препаратите срещу простуда, както и енергийните напитки. Не така обаче е при препаратите, които имат кодеин. Там резултатът е положителен. А лекарствата, в които има кодеин, се използват също масово. Те се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции.

"Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият", обясни вносител на тестове. 

"Кодеинът е пролекарство. В организма от ензимните системи той се превръща в кокаин, след това се позитивира и от тестовете, и от потвърдителния резултат. Това са лекарства, които се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много внимателно трябва да се четат листовките", коментира и проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория в Александровска болница. "Тестовете са чувствителни и трябва да сме много внимателни какво консумираме, преди да седнем зад волана", предупреждава още той.

Законът е направен така, че ако след прием на лекарство тестовете отчетат алкохол или наркотици, то отговорността е на съответно лице, а не на теста, който не може да различи наркотик от лекарствена съставка. От Министерството на здравеопазването посочват, че информацията за съдържание и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт е описана в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

В листовката, и то само на някои лекарства с кодеин пише, че може да причини замайване и сънливост, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини. По никакъв начин обаче не се забранява шофиране, както и няма предупреждение, че употребата ще покаже положителен полеви тест за наркотици.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

наркотици, тест

Още по темата