facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Шествието в памет на Джордж Флойд в София ще е в защита на ромите

9 355
 Снимка: Архив

Убийството на Джордж Флойд e катализаторът на протести не само в САЩ, но и в много други страни по света. Хора се събраха из цяла Европа и Австралия, за да се противопоставят на расизма, разказаха пред бТВ трима американски преподаватели в български учебни заведения.

Двама от тях са цветнокожи и съобщиха, че в САЩ са ставали жертва на расизъм.

Те организират утре протест в памет на убития Джордж Флойд в София.

Шествието ще се проведе от 16 часа на бул. "Витоша".  "Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България", каза Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище. 

 

89

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От днес част от ул."Съборна" в центъра на София става пешеходна зона

04.07.2020

399
Учителите в София получиха по още 10 дни платен отпуск

30.06.2020

588 2
Козметични фирми премахват думата "избелващ" от кремовете

28.06.2020

3562 34

Коментари

Страници

скайспирит

Хехехе, Хелзинкски комитет и пр. агенти на Сорос намериха повод да оправдаят грантовете.

 

Абе smartbeauty момичета и момчета, заслужава ли си за 50 лв. да си губите времето относно проблеми, които са на 5000 км. от вас? 

mini96

За ромите не знам,ама циганите са от всякъде на далавера!Не им спират тока за една неплатена сметка,не им спират водата защото къщите са им незакони и вода не се води на никой,все някой им нарушава правата,а задължения просто нямат и колко цигани са убити от полицията?И тоя циганофил просто признава,че чернилките(или поне част от тях) в щатите са техните роми!

майор Цепеняков

И що по Витоша, а не пред посолството на САЩ!? Колко са убитите от полицията роми в България? И колко са българите бити, изнасилени и убити от роми? Баси гротеската!

Evasion

олко са убитите от полицията роми в България? И колко са българите бити, изнасилени и убити от роми? Баси гротеската!

В допълнение - протестът е организиран от граждани на чужда държава, които някога са ставали жертва на нещо си в тяхната си държава, но ще протестират в нашата. Кой ги разрешава тия протести... 

Minderbinder

На такъв 'протест' могат да се появят само платени активисти и неколцина (пак платени) цигани. Ще им гледаме сеира.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

ХерА, пребери си го агентурчика-даскал, че ептен станахте за смех.

И научи мусаката - 70-тото най-важно нещо.

 

Когато ти изтече мандата, ако нямаш пари заповядай при нас

- с циганите знаем едно много добро препитание. Ще останеш истински доволна, гаранте.

Къща ше дигнеш, деца ше очуваш, сичко ток и жица.

pbdan

Не знаех, че Джордж Флойд е циганин. Нашите обикновено бият полицаите, лекарите, учителите, военни служители, та не виждам причина за протести.

Nickolas

По Витошка нямаше ли хубави магазини за часовници. Протест, протест, ама да си чопне човек някой Ролекс, пък бил той само за 15.000$ все си е от полза. А има и по-скъпи! И не само Ролекси. Единственото е, че в България могат да открият огън с помпите.

Калпазанче

Джулиян - магазина за скъпи часовници и накити вече се премести . Сигурно знае за "протеста" за правата на  "сичкото ром" ! 

Каскета определи за приоритет ромските набези по села и градове, срещу беззащитни старци, а тия ще ги подкрепят. Баси идиотите!

Вова

Всъщност няма разлика в поведението на цигани и афроамериканци.  Колективното им самосъзнание ги определя като пострадали от....каквото и да е. От жертви на расизъм,та до обект на нападение от извънземни...

Нито негрите в щатите,нито нашенските цигани считат държавата в която живеят за своя. Те са със самочувствието на гости,на които домакините са длъжни да осигуряват всички екстри.

Weiß

Това е очакваната втора вълна на пандемията.

Този път вирусът е от групата на финикийските.

Разпространява се посредством грантове.

Предпазни мерки - изолация на носителите.

 

Dirk Struan

Тия "трима американски преподаватели в български учебни заведения" дали не нарушават закона с организацията на подобни глупости. Обикновено в повечето държави където съм работил извън ЕС, като чужденец нямам право да се занимавам с политическа дейност, вкл. демонстрации. Дали не е редно на тия другари "преподаватели" да им бъде показан пътя към летището?

lalluger

Това би било единственото правилно, но в колонията решенията не се вземат от местните. По-скоро да им намерят квартири в гетото та да са сред свои. И тези хора ще преподават нещо в България, което никой не знае...!

н16
снимка на н16

Наште цигани все пак, нямат огнестрелно оръжие. И едва ли ще тръгнат да грабят магазините, или да палят автомобили.

 

А ако циганите от България отидат при негрите в САЩ, дали ще се разберат? По-скоро, няма да могат. Сигурно и в Индия и Пакистан, няма да минат за "свои хора".

 

разказаха пред бТВ трима американски преподаватели 

 

Тоест, либерални демократи - представители на ония американски ценности, които вече се сдухват.

Slava
снимка на Slava

Защо така закъсняха.

дъртреалист

ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България

Ама... кой казва, че в България има неравенство?

Това не е ли подбудителство?

Не е ли внушение на проблеми?

Опит за възбуждане на гражданска война, както в САЩ? 

Понеже не успяха да дестабилизират света с вируса, сега пробват с директни бойни действия, които ще предизвикат чрез вандализъм.

Айде оставете ни на мира, стига ни иконномическото засиране с вируса...

 

Evasion

Аз, Никола Ангелов Кондев, казвам, че има неравенството спрямо ромите в България. Давам пример - ако аз, бял мъж, христянин, семеен с едно дете, остана без работа и не си платя тока - веднага ще ми го спрат и никой няма да се застъпи за мен. Но ако съм ром - веднага ще се намери кой да се застъпи за правата ми, нищо че съм некоректен платец. Нима това не е дискриминация?

словата МИ

На какво ли учат нашите деца?

Вал

"Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България", каза Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище. "

 

Аз мисля, че ако това шествие се проведе така, както е обявено - "срещу неравенството на ромите в България", вместо да бъде забранено, то това ще означава, че в България има неравенство и дискриминация на циганите и после ни чакат едни доклади, мониторинг и т. н.

Nickolas

Сигурно и в Индия и Пакистан, няма да минат за "свои хора".

----

Там ще си отидат на мястото: Untouchable, also called Dalit, officially Scheduled Caste, formerly Harijan, in traditional Indian society, the former name for any member of a wide range of low-caste Hindu groups and any person outside the caste system.

 

sega_veteran

Само да попитам: В съединените американски държави ще има ли шествие на пенсионери и професори в памет на убитите в България от български цигани много български пенсионери ?

Нали трябва да има реципрочност.

Miranda
снимка на Miranda

Утре е Черешова задушница, тия организират шествия по бул. "Витоша" !?

Защо не протестират пред Американското посолство ?

И от къв зор са се загрижили за правата на нашите роми ?

Това е безумие, ако общината е разрешила това шествие.

pbdan

Първо, циганите са от бялата индо-европейска раса, второ - те не са били купувани и докарвани насила по нашите земи, та да се смятат за бивши роби. Напротив, по време на турското робство робите сме били българите, а сега няма прояви на расизъм(е, не бих казал, че ги обичаме) спрямо турците. Те също са малцинство, но си имат партии, работят, крадат дори по-малко от нас и т.н. Циганите са обикаляли по пътищата и са издавали нашите хайдути. За благодарност аскера ги е оставял да безчинстват над българското население. Народът ги е наричал башибозук.

Предводител на ...

Предстоящото събитие е точно толкова глупаво и влиза точно толкова в графата "видялажабатачеподковаватвола", колкото и ръкоплесканията от балконите в чест на "бойците на първа линия".

Напротив, по време на турското робство робите сме били българите [...] Циганите са обикаляли по пътищата и са издавали нашите хайдути. За благодарност аскера ги е оставял да безчинстват над българското население. Народът ги е наричал башибозук.

Как съумя да напишеш толкова мнооооооооооого глупости с толкова маааааааааалко букви? Засужаваш да станеш обект на нАучен интерес. 

pbdan

А кои са били робите по времето на турското робство? Циганите са били изгонени от Индия и са избягали чак в Западна Европа. Оттам обратно са били подгонени поради поразиите които са правили и така достигат до Османската империя. Бързо са научили, че от поробен народ лесно и безнаказано се краде и са били в услуга на турската власт. Има много народни песни за безчинствата им по време на робството. Да, башибозук не са били само те, но държавата им е давала само оръжие без заплата и негласно са ги оставяли да крадат и убиват. Та така е било при "Османското присъствие".

Предводител на ...

Циганите са били изгонени от Индия и са избягали чак в Западна Европа. Оттам обратно са били подгонени поради поразиите които са правили и така достигат до Османската империя

Специално в Тракия циганите са по-древен народец от българите. 😱

Иначе смешно пишеш, не спирай.

Предводител на ...

Има много народни песни за безчинствата им по време на робството

Можеш ли да ни изпееш една?

ловkия

"Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" не немски.

Почва така - 

"Гебен зи, Йово, гебен,

шойне Яна ауф тюркише глаубе?"

pbdan

Тръгнала Смила ручак да носи
на девет братя, девет косача.
Насреща идат църни цигани;
църни цигани, църни манафе.
Всички цигани мирно минаха,
едно циганче мирно не мина.
Та хвана Смила, Смила за ръка,
та я водило през девет села;
през девет села, та във десето.
Денем я пекле на ясно слънце,
нощем я пекле на силен огън.
Да стане Смила църна циганка.

pbdan

ОЙ, ДИМА, ДИМА

ОЙ, ДИМА, ДИМА, ХУБАВА ДИМА,
ЖЕНАЛА ДИМА БЯЛА ПШЕНИЦА
И ГА ЖЕНАЛА – КАК ЖЕНАЛА .
ДЕ ЗАМИНАЛИ ДУНАВ ЦИГАНИ
ДУНАВ ЦИГАНИ, ЦЪРНИ ЦИГАНКИ,
ТИЯ СИ ДИМА ,ТИХО ДУМАХА :

ОЙ ДИМА, ХУБАВА ДИМА,
ИМАШ ЛИ, ДИМА, ВОДА СТУДЕНА,
ВОДА СТУДЕНА, СЯНКА ДЕБЕЛА?
СЯНКА СИ ИМАМ, ВОДА СИ НЯМАМ,
БРАТ МИ ОТИДЕ НА СТУДЕНА ОДА,
СЛЪНЦЕ ЗАХУДА, БРАТ НЕ ДОХУДА.

ЦЪРНА ЦИГАНКА ТИХО ГОВОРИ :
ОЙ ВИ ЦИГАНИ, ЦЪРНИ ЦИГАНКИ,
БРЕ ЩО СТОИТЕ, ЩО ГЛЕДАТЕ,
ТА НЕ ХВАНЕТЕ ХУБАВА ДИМА,
ДА Я КАЧИТЕ НА СИВА КОНЯ,
ДА Я ВОДИТЕ ОТ СЕЛО НА СЕЛО,
ОТ СЕЛО НА СЕЛО, ОТ КЪЩА НА КЪЩА.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×