Медия без
политическа реклама

Шестима са хоспитализирани след сутрешния протест

02 Септ. 2020
Данните за пострадалите от протестите до момента днес бяха изнесени от директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ-София Данчо Пенчев (вляво).
БГНЕС
Данните за пострадалите от протестите до момента днес бяха изнесени от директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ-София Данчо Пенчев (вляво).

Към 15:15 ч. има данни за шестима души, които са хоспитализирани в столични болници след сутрешните сблъсъци по време на антиправителствения протест пред новата сграда на парламента. В Първа градска болница е настанен тв оператор с химическо изгаряне на окото (б.ред. - това е Борислав Мавров от bTV), във ВМА има един настанен в токсикологията след обгазяване, четирима души пък са в МВР-болница. Данните бяха изнесени от директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ-София Данчо Пенчев.

Д-р Гелев съобщи, че от Спешна помощ са получени над 50 сигнала до 15:15 ч., свързани с протестите, плюс около 30 фалшиви. Обслужени са общо 38 души - протестиращи и полицаи, като 17 от тях - на място, след което са били освободени. През ИСУЛ пък са минали общо 22-ма души, от които 18 души (10 полицаи и 8 цивилни) са били прегледани в спешния очен кабинет. Всички са освободени. През УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са преминали 8 души. Сред тях има мъж, ударен с бутилка в главата, както и диабетик с хипогликемия, имало е и друг, който е бил бит и обгазен. Трима полицаи пък са били с изгорени роговици. Всички са стабилизирани и освободени.

Спешните медици са обслужили и шестима задържани в Първо, Четвърто и Пето РПУ. Отречен бе слухът за намушкан с нож полицай. Данните на СДВР са за общо 27 полицаи, които са били прегледани в болнични заведения и над 100, които са получили помощ на място.

През цялото време на протестите е имало на място два екипа на Спешна помощ и две линейки на пожарната. "Ангажирани бяха общо 7-8-10 екипа за обслужване на протестиращи, което лишава останалите граждани от столицата от своевременна спешна медицинска помощ", посочи д-р Гелев. Той посочи като пример и случай на пациент с инфаркт, заради когото спешно е бил приземен самолет. Заради липса на свободен екип, се наложило един от двата екипа на протестите, да се насочи към летището. Затова и шефът на Спешна помощ призова да не се злоупотребява повече с фалшивите сигнали. Той също така изтъкна, че двама души, за които са пристигнали екипи на протестите, са избягали и така също е била утежнена работата на медиците.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата