Медия без
политическа реклама

Шефът на училищните директори атакува кмета Терзиев заради образованието

"Столичното образование върви стремглаво към нищото", коментира Диян Стаматов

02 Юни 2024
Според Диян Стаматов смяната на трима директори на дирекция "Образование" в столицата показва дефицит на лидерство.
Илияна Кирилова
Според Диян Стаматов смяната на трима директори на дирекция "Образование" в столицата показва дефицит на лидерство.

С една повече се увеличават атаките към кмета на София Васил Терзиев. Този път той бе разкритикуван заради действията му в областта на образованието от председателя на Съюза на директорите в системата на народната просвета Диян Стаматов, който е и общински съветник от ГЕРБ.

"Столичното образование върви стремглаво към нищото. За 6 месеца от управлението на кмета Терзиев в София от днес има трети началник на общинската дирекция “Образование”. Това е най-правилният път за бързо съсипване на направеното през годините. За създаване на хаос, за нестабилност", написа във фейсбук Стаматов. По думите му каквито и доброжелатели да има едно ново управление, толкова честата смяна на ръководители в ключова дирекция показва липса на професионализъм.

На поста директор на дирекция "Образование" първоначално бе Мария Минчева, която бе на тази позиция и при предишния кмет Йорданка Фандъкова. След това тя бе заменена от временно изпълняващата длъжността Нели Манчева, а от днес на мястото й е назначена Стефана Дечева, която досега е била главен експерт в същата дирекция.

"В кулминацията на сериозни и сложни процеси, като класиране за ясли, детски градини, прием в първи клас да се сменя шефът на образователното ведомството е повече от неправилно. Нещо повече, тези ходове са опасни за най-голямата образователна гилдия в страната. Разбирам поне заместник-кметът по образование в столицата да беше от средите на образованието, такива еквилибристики биха били по-обосновани. А то и това не е така. Кметът на града ни, за когато съм гласувал, допуска изключително сериозна грешка с подобни действия", смята председателят на Съюза на училищните директорите. 

По думите му в случая няма нищо политическо, защото става дума за кадрови промени изцяло на Терзиев, които са необясними. "С подобни действия се върви уверено към дъното - няма водещ образователен експерт, няма една ключова общинска образователна политика, която да е предложена или обсъдена. Категорично се забелязва видимо изоставане на столичното образование в сравнение с развитието на образованието в други големи градове в страната ни. Изоставане в образователната инфраструктура, изоставане в общинската подкрепата за градини и училища, а сега и чести, неоправдани ръководни смени, които показват сериозен дефицит на експертно лидерство", казва Стаматов.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата