facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на НЗОК: Масово се отчита неизвършено лечение

Плащаме едно лекарство 7 пъти по-скъпо на частната болница, отколкото на държавна или общинска, заяви Дечо Дечев
9743
 Илияна Кирилова
Дечо Дечев

Два месеца преди да завърши мандата си, управителят на НЗОК Дечо Дечев направи скандални разкрития за пороците на системата и отправи остри критики към здравния министър Кирил Ананиев и водената от него политика. Дечев приключва работата си начело на касата на 12 март и обяви, че няма да се съгласи на нов мандат.

Заради лобистки текстове в закона здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза Дечев пред Дарик. "За една голяма част от болниците - частните - беше забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме," заяви управителят на НЗОК.

Той остро критикува и обещанието на правителството за допълнителни 50 млн. лв. за медицинските сестри. "В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. и беше казано - да ги даде касата. Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е такъв - ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме," коментира Дечев.

Дечев обяви още, че у нас вече може да се говори за организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени. Според него се налага основна ревизия на касата, защото сега тя е неадекватна на промените, настъпили в последните 20 години от съществуването й. "Нужни са не повече от шест здравни каси за цялата страна, а не 28, както е в момента, но една година преди парламентарни избори такава ревизия е невъзможна", смята шефът на касата. Той отбеляза и още проблеми на политиката на министерството:

"Първо - нужна е ревизия на броя на болниците. Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши - национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи - там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. Трябва да има унисон в действията между екипа на касата и екипа на министерството, те трябва да теглят в една посока".

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ананиев: Карантината за коронавируса е за сметка на отпуска

25.02.2020

Обновена

13966 37
Петко Салчев е единственият кандидат за шеф на НЗОК

25.02.2020

318
Роботи помагат на лекарите в болниците в Ухан

07.02.2020

471 4

Коментари

Invisible

   Добро здравеопазване може да имаме и с половината от сега харчените пари.

   Този Дечо Дечев горе-долу това казва.

   

   

geo_19

Всъщност, Дечев е казал дословно:

 

Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. 

Аладар
Лекарския съюз е държава в държавата с огромни финансови средства. Може да смачка всеки пациент който търси правата си. За да има подобрение трябва по закон съдебните лекари и контролните органи да излязат от съюза.
de_Ruyter

Заради лобистки текстове в закона здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза пред Дарик управителя на НЗОК Дечо Дечев. За една голяма част от частните болниците на касата беше забранено да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс.

Ми той Киро Ананиев директно за компания на Нено бе?! 😂

Аладар
Slava
снимка на Slava

Заради лобистки текстове в закона

 

Не в закона. Цялата система е лобистка и докторът от това трябва да започне. Лобистка система, облагодетелстваща само едно съсловие.


Това

 

50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн.


го писах под всяка новина тук, свързана с великата протестираща Илиева. Писах, че това в цитата няма как да стане, защото търговските дружества не могат да получават пари от държавата. И няма как да стане, понеже не се чете закона за здравето. Къде са сега онези, които тогава скачаха да ме плюят? И подкрепяха сестрите в манипулираните им протести.


Писах и друго неведнъж - не само това правителство няма да промени нищо съществено. Никое правителство няма да го направи, защото лобито на онези за които системата е супер, няма да им позволи. Така беше при опита за закриване на полуумрели болници, така беше при отказ дълго време да се подпише предишен рамков договор - обърнете внимание между кого - да, между здр. министерство и БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ.

Та кои са лобистите, д-р Дечев? Имате ли смелост да ги изречете на глас?! Ще се намери ли гарван гарвану око да извади?

мимето71

Не мога да се съглася с автора така да обижда животните!Те са далеч по-умни от всеки гробаджия,освен това не крадът,верни са,мили.....

Mrx

 

го писах под всяка новина тук, свързана с великата протестираща Илиева. Писах, че това в цитата няма как да стане, защото търговските дружества не могат да получават пари от държавата. И няма как да стане, понеже не се чете закона за здравето. Къде са сега онези, които тогава скачаха да ме плюят? И подкрепяха сестрите в манипулираните им протести.

 

 Ма Славче, мнооого си писала и все глюпости.

1. Законът трябва да се промени и държавните и общински болници да не са търговски дружества, само частните да бъдат.

2. на частните касата да не се дават пари. Сега те са се изхитрили само леките случаи да лекуват, а тежките да оставят на държавните болници. дружества.

3. Повечето лекари са, както в държавните, така и в частните едновремено. 

С всичко това трябва дасе сложи край. 

wiseman 1

Слава е написала 100% истината, а ти явно имаш обвързаност с двете структури, които опоскват парите за здраве - частните болници и фармацевтичните фирми. Частниците даже си "избраха" и свой човек начело на лекарския съюз, на който съюз хайдушката "реформа" на Иван Костов даде големи правомощия. За съжаление разграбването на и без това оскъдния обществен ресурс няма да спре, защото зад всяка частна структура стоят и "папкат" политици от всички значими политически партии. Няма по-доходен законен бизнес от здравния, но при условие че се за качиш на вимето на НЗОК. Това Дечев го знае и затова говори завоалирано, но е първият шев на касата, който въобще се осмелява да го загатне. 

Диагностик

Масово се отчита неизвършено лечение

 

Като се има предвид, че между 7 и 10% от лекуваните не получават подобрение, колко много хора са спасени... 😉

dobadoba

Някак си всичко е в множествено число.

Де(чо) случайно или не...

⚓️

Антей

 

Ей, хора -

намери се един ИСТИНСКИ български лекар д-р Дечо Дечев,

 

който да ЗАЩИТИ здравето и живота, на нас

злощастните пациенти!

 

Поздравления, д-р Дечев за Вашата честност и почтеност,

и за Вашата подкрепа за българския народ!

 

✌️  ❤️ 

 

Най-ужасното е, че всички експерти отлично знаят

как може да се сложи ред в здравната система,

 

но защо... не искат да го направят.

 

Не изпитвате ли, поне маааалко състрадание към 

сънародниците си, вездесъщи Ананиев и Начева?

 

Каква реформа трябва ли?! 

 

Реформа в СЪВЕСТТА!

 

Как е възможно

подобно коравосърдечие на едни българи с

благородни професии към други българи?!...

...........................

 

Демокрацията - няма нищо общо с подлостта,

нищо общо.

⚓️

 

Nashenec

В момента, в който дадоха достъп на вносителите на лекарства до имената на лекарите, изписвали лекарства, всичко вече беше загубено. Сега е нормална практика, вносителите и производителите на лекарства в края на годината (някои по два пъти, а някои и всеки месец) да "насърчават" лекарите, изписали най-много техни лекарства.

Това е безумие!  Много често има много по-леки и по-надеждни методи, но докторите ни подлагат на терапии само със скъпи лекарства. А и уж заради сигурността ни ни карат да правим безсмислени изследвания, безсмислени терапии и какво ли не. И ние постепенно от такива грижи ставаме резистентни към цели групи лекарства.

За съжаление, съветстните и добри лекари стават все повече жертва на бесърдечието и копистолюбието на другите от своето съсловие. И лошото е, че си мълчат като "комунист на разпит" и предпочитат и те да са очернени, но да си останат невидими за браншовото ръководство. А докакво ще доведе това - четете и вижте историята на наглийската асоциация на лекарите.

3NT
снимка на 3NT

Пътя е забрана на частни болници,кабинети оптики.  аптекиЗабрана за частна л. практика..

но едва ли.

Защо им асамо частни аптеки само частни застрахователи?М?

3NT
снимка на 3NT

Противоконституционо и противозаконно е да се използва обществен ресурс  /здравни вноски/ за формиране на Печалба!

 

Де чорапя  и разни смешници да сезират  к. съд? де опозицията ?

дев гл прокурор?

де са протестите?

PlaNed
снимка на PlaNed

Нещата, които казва са много верни, но защо все така се получава, че като ги отвържат от яслата с 4 цифрена заплата и стават мнооого принципни?

Ето какво обеща хероят преди две години

Дечо Дечев заяви пред депутатите, че до три месеца ще предложи детайлни мерки в направленията, в които бюджетът е

провален - лекарствената политика, контрола, медицинските изделия. Той заяви ангажимент, ако мерките бъдат подкрепени от депутатите, той да ги проведе и така 2019 г. да е първата без финансов дефицит на НЗОК

Ще ни информира ли рИдакцията, какво по-точно е изпълнено от това?

Slava
снимка на Slava

8

Нед., 12/01/2020 - 16:12 (нов)

Mrx

 

го писах под всяка новина тук, свързана с великата протестираща Илиева. Писах, че това в цитата няма как да стане, защото търговските дружества не могат да получават пари от държавата. И няма как да стане, понеже не се чете закона за здравето. Къде са сега онези, които тогава скачаха да ме плюят? И подкрепяха сестрите в манипулираните им протести.

 

 Ма Славче, мнооого си писала и все глюпости.

1. Законът трябва да се промени и държавните и общински болници да не са търговски дружества, само частните да бъдат.

2. на частните касата да не се дават пари. Сега те са се изхитрили само леките случаи да лекуват, а тежките да оставят на държавните болници. дружества.

3. Повечето лекари са, както в държавните, така и в частните едновремено. 

С всичко това трябва дасе сложи край. 

 

Я пак опитай, да видим кое е глупости.

 

1. Законът трябва да се промени - това отдавна спрях да го пиша. Няма да се промени. Защото виж си т. 3. Имаш проблеми с разбиране на текст. За тези в т. 3 този закон, тази система е супер. Нещо, което съм написала. Т. 2 пък е глупост - частна и държавна собственост са равнопоставени. Но ако на онези в т. 2 забранят да практикуват в частни и държавни болници едновременно, знаеш ли колко от частните болници ще останат. Това пък съм го писала още в стария форум. Вкл. и за частните кабинети - който иска частен кабинет, напуска държавната/общинската болница.

cymen

Бялата мафия е най-добре организираната структура на територията на България. От Бойки и сие може и да се отървем без кръв, ама от Бялата мафия няма как да стане со кротце.

Влез или се регистрирай за да коментираш