Медия без
политическа реклама

Шефът на НС и Пеевски атакуваха министър Тагарев заради Богоявление

МО призна за пропуск при каненето на председателите на парламентарни групи и обяви, че експерт е поел отговорност и е подал оставка

07 Яну. 2024Обновена
Председателят на НС Росен Желязков след разговор със секретаря на комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Нин Бин и член на Централния комитет на партията Доан Мин Хуан.
БГНЕС
Председателят на НС Росен Желязков след разговор със секретаря на комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Нин Бин и член на Централния комитет на партията Доан Мин Хуан.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се скара от Виетнам на военния министър Тодор Тагарев заради организацията на ритуала на Богоявление. Няколко часа по-късно възмущение изрази и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който дори настоя Тагарев да се яви в парламента и "да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста".

Желязков, който е на посещение в азиатската република, заяви: "Бях информиран, че на Богоявление не е имало депутати и председатели на политически групи. Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане". За празника са били изпратени покани само до шефа на НС и заместниците му, но не до всички депутати. Министерството на отбраната е организатор на тържествения водосвет по случай християнския празник, а в историята не е имало друг случай, в който да не са поканени всички депутати.

Тъй като Росен Желязков в момента е във виетнамската провинция Куанг Нин, на вчерашния водосвет е била само зам.-председателката на НС Росица Кирова.

Желязков заяви, че ще поиска допълнителна информация, за да се прецени дали някои народни представители не са поканени от недоглеждане, или заради особено отношение от страна на организаторите. Председателят на НС посочи, че Богоявление и Йордановден би трябвало да обединяват всички, защото това са общи празници.

Коментарът на Росен Желязков от Виетнам идва на фона на предстоящата през март ротация и очакваната смяна на министри. Не е ясно кои министри ще си отидат и кои ще останат при ротацията. Сигурно е обаче, че Росен Желязков няма да е председател на парламента след 6 март.

Само няколко часа по-късно дойде реакция и от хиперактивния в последните месеци председател на парламентарната група на ДПС и кандидат за лидер на партията Делян Пеевски.

"Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента. Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет са назначени от парламента. Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа - пише Пеевски. - Още повече, че точно той – Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата. А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място. Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза."

Пеевски добавя, че партията няма да допусне "парламентът да бъде унижаван от един министър".

"Настоявам Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста - добавя той. - Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава. И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес."

Първоначално от Министерство на отбраната обявиха, че е спазен държавният протокол при организацията на водосвета на Богоявление, че той не е променян вече над 20 години и, че са "отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната".

Само часове по-късно от МО пуснаха официално съобщение, в което признаха за пропуск при шефовете на парламентарни групи, какъвто е, например, и самият Делян Пеевски. В съобщението отново се посочва, че "организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години". Поканите се изпращали на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложил незабавна проверка, която показала, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и зам.-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана. 
Установен обаче е "пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи". Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция, посочват от МО.

Веднага след това санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" Пеевски даде втори залп срещу Тагарев. "Министър Тагарев, отговорността винаги е лична. Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа", призова председателят на ПГ на ДПС.

"Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в “Пирогов”, но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента.  Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност", нападна още Пеевски. 

"Всяко нещо има край.. Единствено съжалявам, че заради мен, атакуват най-достойният и компетентен министър на отбраната Тодор Тагарев. Утре, 8 януари 2024 г. ще депозирам оставката си в Министерството. Благодаря на всички колеги, с които сме работили повече от 20 години", това написа във "Фейсбук" главният експерт в дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в Министерството на отбраната на Кристел Чимширова. Именно тя е експертът, който е подал оставка заради случая. 

Тя дава и нейната версия за случилото се: "В качеството си на главен експерт в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на МО лично отговарям за изпращането на поканите. Обикновено това се извършва на базата на стандартен списък, според изискванията на държавния протокол, който се актуализира периодично. Поканите се разпечатват автоматизирано. Поради продължителната липса на структуриран парламент през последните години и, подчертавам, поради недоглеждане от моя страна списъкът не е бил актуализиран, което е довело до неприятната за всички ситуация. Заявявам ясно, зад действията ми не стоят никакви политически мотиви, или съображения".

"Поемам цялата отговорност, като поднасям извиненията си на всички колеги, които неоснователно са критикувани, а на министър Тагарев подавам своята оставка от заеманата позиция", посочва още Кристел Чимширова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата