Медия без
политическа реклама

Селяни арестуваха студенти по медицина, защото ги взели за мигранти

Полицията обяви действията по задържане на чужденците в село Храбрино за неприемливи

07 Март 2024
Село Храбрино
БНТ
Село Храбрино

Чуждестранни студенти по медицина в Медицинския университет в Пловдив бяха арестувани по погрешка от жители на родопското село Храбрино. Те били объркани с нелегални мигранти и били задържани от местни селяни, разказва Би Ти Ви. 

„Казаха, че били избягали от някакъв лагер – партизански лагер. Партизанско село сме, бягат тук“, обяснява пред тв камерата възрастна жена от Храбрино „Отидоха горе до завоя и се върнаха. Казали им тук надолу да вървят и те тръгнали по улицата надолу. Брадати някакви, като партизани“, твърди Копринка Караджова от селото.

„Тука на моста бяха – ходят надолу-нагоре, ама, не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България“, споделя и Асен Хаджиев. 

Според местните непознатите мъже излезли от гората и изглеждали дезориентирани. Затова те решили бързо да ги неутрализират.

„Задържахме ги до идването на полицията – да може полицаите да извършат проверката. Не, не говореха български. Вървяха пеш. Полицията беше вече уведомена. Просто се наложи да ги спрем, докато дойдат и ги проверят“, обяснява по телефона участник в гражданския арест, който е пожелал анонимност.

Полицията обаче установява, че няма проблем. „Оказва се, че това са младежи – студенти, които се обучават в Медицинския университет в Пловдив. Те са обяснили, че са предприели разходка като туристи в региона“, обяснява Анелия Влахкинова, говорител на ОД МВР-Пловдив.

„Полицията винаги адмирира бързото и своевременно подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие хората сами да предприемат мерки срещу други лица, не е приемлив, защото в случая се оказва, че това са група млади хора, които са тръгнали на туристическа обиколка в региона“, допълни Влахкинова.

Когато разбраха, че са задържали студенти по медицина, а не нелегални мигранти, авторите на гражданския арест пожелали да запазят анонимност и се оправдали с необичайния външен вид на планинарите.

Всъщност още преди два дни местни сайтове обявяват, че на 4-ти март вечерта жители на село Храбрино съобщили, че на територията на Втора вилна зона са заловени бежанци, част от които са се издирвали до късно през нощта. Твърди се, че те били общо 13 човека. 7 от тях били заловени първо, а акцията по издирването на другите била обхванала територията на цялата Вилна зона и късно през нощта били заловени всички. В акцията по издирване се включили и жители на селото, които с лични автомобили обхождаха улиците в селото. Обяснява се, че заловените били "от бежански лагери в страната и разполагат с документи за самоличност", както и, че все още не било ясно как са стигнали до селото и каква била тяхната цел.

Законът

Действително Наказателния кодекс предвижда възможност за граждански арест, но при много строги правила и изисквания. Това става с текст в НК, който казва, че "не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление". Изрично се посочва, че това се прави само, "ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки".

Натъртва се, че "необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането".

На практика обаче има пълен хаос при прилагането на тези норми, които ясно казват, че трябва задържаното лице със сигурност да е извършило престъпление, а не някакво предполагаемо, че трябва да не е имало друг начин за задържане, да се предотвратява друго престъпление. Все неща, които в конкретния случай ги няма.

Иначе в НК има текст, според който, ако някой "принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години". Това е и текст, който може да бъде прилаган при незаконен арест например.

Подобен случай и в Германия

За подобен случай разказва наскоро и британския "Гардиън". При него група, много от които сирийци, живеещи в Германия, са били на туристически излет в източната провинция Саксония, когато в полицията постъпило обаждане, за да докладва за група мигранти, на фона на подозрения, че са били прекарани през близката чешка граница.

„Беше малко странно“, каза Айхам Тахан, един от организаторите на похода. „Странно е, че хората викат полиция срещу нас, докато правим най-типично немското нещо, което можете да направите, а именно да ходим на поход в гората. Корените на клуба датират от 2016 г., когато група доброволци, много от които първоначално от Сирия, започнаха да организират редовни дейности, които често се въртяха около пешеходен туризъм, казва той.

Дошлите плицаи му казали, че имат няколко въпроса и се съгласили да се срещнат с групата в хостела им, вместо да ги разпитват по пешеходната пътека. „Те просто си вършеха работата“, казва Тахан. „Бяха много мили.“ Той обяснил на полицаите къде са пътували и поясни, че всички членове са в страната законно и че повечето от тях са германски граждани. Разказал им още, че групата има намерение да прекара следващите няколко дни в района. „И те просто казаха „Желаем ви приятно прекарване“ и след това си тръгнаха.“, разказва Тахан и добавя: „Проблемът е с човека, който се е обадил... но знаете ли, във всяко общество, всяка общност има такива хора. ... Но също така е добре да подчертаем това, че се надяваме в бъдеще това да не се случва.“

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?