Quantcast
САЩ санкционираха съдията, пуснал Малинов в Русия | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

САЩ санкционираха съдията, пуснал Малинов в Русия

Магистратът от Специализирания наказателен съд Андон Миталов се оказа лицето, за което вчера говори посланик Херо Мустафа
Обновена
20 006
 Спутник

Първият санкциониран българин от САЩ заради корупция е съдията Андон Миталов, обявиха от Държавния департамент на САЩ. Същият магистрат освободи обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където беше награден лично от президента Владимир Путин. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви за "Сега", че я "хващаме неподготвена" и тепърва държавното обвинение ще прецени дали да образува досъдебно производство по случая. В каченото на сайта на Държавния департамент съобщение на държавния секретар Майк Помпео се казва: 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб".

 

Вчера посланикът на САЩ Херо Мустафа обяви пред Нова тв, че до няколко дни държавният секретар на САЩ ще оповести името на българин, който е със забрана да влиза в страната заради корупция. „САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, каза Херо Мустафа.

Още на 29 ноември м.г. тя обяви, че САЩ няма да допускат на своя територия корумпирани български държавни служители и членове на техните семейства. Тогава Херо Мустафа обяви в прав текст, че САЩ ще използват "инструменти със зъби", за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Една от мерките е отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. "Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България", посочи тя.

"За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и за права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави.

То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция", обясни тогава Мустафа. От думите й тогава стана ясно, че САЩ ще концентрира внимание върху върховенството на закона, борбата с корупцията, независимостта на съда. Именно тогава за първи път бе обявено, че  в България ще пристигне и специален представител на Департамента по правосъдие, който ще работи в тясно сътрудничество с посланика. Само дни по-късно в България пристигна Джесика Ким, която е бивш прокурор от Охайо. Именно тя ще отговаря за борбата с корупцията, както в България, така и в Румъния.

Ключови думи:

санкция, САЩ, съдия
183

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

19.10.2020

3275 27
ЕС обсъжда реципрочни мерки за визовия режим със САЩ

19.10.2020

2811 20
Седем ранени при стрелба в Аризона

18.10.2020

761 5

Коментари

Страници

F16
снимка на F16

Това обвинение в корупция подкрепено ли е с някакви доказателства или вече корупцията има друга дефиниция?

ЕМОКОМ

Николай Манилов отиде в Русия

а върнал ли се е в БГ-територията или не се е върнал❓ ?

Zmeja

Корупция не виждам, но грубата намеса в работата на "независимата" българска съдебната власт е очевидна. В колониалните страни вероятно е било нещо подобно.

Santana

Смешници. Жалки са.

скайспирит

Много ГЕРБЕРЯ си отдъхнАха. ?

 

Иначе аз го тълкувам като официален жълт картон за съдебната ни система. 

Хулиган

Както беше в онзи виц, Помпео изненада бялата крава, качи се на черната.

А вие какво си мислехте - Горанов, или направо Боко?

Харесва ми как мислите!

Но борбата с корупцията е сложна работа.

Има си тънкости.

И не е за всеки...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Курти влезе

Смехория! Това ли е пример за корупция? Може съдията да е русофил.

KMB1

https://www.youtube.com/watch?v=cEg2yQ2e7VI

маргаритка2

Това сега влиза ли в процента отказани визи или не?

 

В смисъл - тоя искал ли е виза?

Ако дъщерята е смятала да ходи на студентска бригада да изкара някой долар - едва ли е чак толкова корумпиран. В смисъл - има деца, на които това не им се налага.

Васик

Всяка дума на Радев има много точно значение и сега Герб са в много по-тежко положение от вчера. Слугинското поведение на Борисов вече застрашава държавността.

Forza NATO

Добре, де, няма ли от сите страни на океанот купища съветници, които взимат сума грешни пари, за да обяснят където и комуто трябва, че стрелбата с базука по плъхове в повечето случаи е контрапродуктивна за стрелящия?!

ловkия

Еехх, а как се очакваше името на корумпирания да е с инициали Б.М.Б...

Invisible

  Как пък можа да ти хрумне такова нещо!

  Борисов -- корумпиран!?

Su38

И какво корупционно престъпление е извършил СЪДИЯТА, не Малинов?

Нали магистратите по нашата конституция не носят отговорност за решенията си, освен ако не са резултат на престъпление?

Защо не са спрени граничните полицаи, които не преградили пътя на Малинов?

 

dissidentbg

Радвай те се, че живеете в "свободна" държава. 

ppipi7766

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви за "Сега", че я "хващаме неподготвена" и тепърва държавното обвинение ще прецени дали да образува досъдебно производство по случая. 

 

И сега какво?

Всеки с отказана виза на прокурор, съд и при бай Ставри?

Калпазанче

Политически водевил с антируска насоченост! Нищо общо с дефиниция, още по-малко с "народно усещане" за корупция. "Малинки" за  холивудския сериал! За режисура, актьорско майсторство и цялостно творчество!

ОбКом

Вашингтонският  ОбКом,

все  командва в наший дом.

Стройте се до нас леваци,

всички Сороски юнаци...

Кинтите не ще скъпим,

грандовете  ще скроим.

Дружно всички във атака!

А България в батака!

09.09.2015г.

VBA...

Този ли шопар не знае що е то корупция и има ли тя почва в Америка.

 Колко долна и противоречива англосаксонска политика.

Мицо

Ще падна от смях :)))

Пак добре, че приставът и чистачката на съдебната зала, където е гледана мярката от въпросния "корумпиран" съдия не са в "черния списък" на Помпею, че тогава съвсем щеше да закъса клетата ни демокрация...

Тренд Петков

Смях, смях, смях....Ха сега, след като толкова обилно и загадъчно си рекламираха ГОООлямото обвинение, не ни обясните ,на нас простите според вас българи, що за вас всичко било ясно и доказано без дело за корупцията на този съдия, а пък нашите пъргави прокурори са в потрес....как не са го забелязали преди вас ..хора от далечната страна. Какво ще ни приказват сега? Че са били наясно,но са си траяли...водили са следствие отдавна, ма Помпео ги е изпреварил? Пълен провал на рекламата...Гоолям престъпник...няма що. По голями нямало....Убедително. Всички българи с огромна благодарност ви поздравяват и са щастливи че ви има, братя борци с корупцията

Васик

Американците се интересуват от корупцията в България на кукуво лято. За тях няма никакво значение дали държавата изобщо работи, ако Герб продължават да поднасят на тепсия националните интереси. Така че Цветанов е прав, няма кой да го накаже наистина.

dissidentbg

"То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство"

 

А пък Путин ще забрани на държавни служители да ходят да живеят в чужда държава. 

SINDBAD

Ако го броя за удар срещу някое от НПО-та на Сорос- абе слабо уиски си е, жива пърцуца, невеям...

 

С тези темпове за борба с корупцията американците ще спрат да искат визи, щото ще надскочим процентите с хиляди...

 

НЯМА, НЯМА В БЪЛГАРИЯ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ!!

 

Vae Victim- това се чува от Рим!! 

Invisible

  А самият Малинов дали би получил виза за САЩ, ако кандидатства?

Meto_ot_Interneto

ГЕСТАПО?

d5555

Да се смееш ли или да плачеш?

Кравари и гробари пърдят в едно гърне.Заедно всички против Русия.

http://istinata.net/%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0/

Съдията разрешава на Малинов да отиде до Москва

dissidentbg

d5555

"Съдията разрешава на Малинов да отиде до Москва"

 

Също така му е разрешил да отиде и във Вашингтон. Поне не се казва, че му е забранил.

sega_reader

Язък за барута.

"Напънала се планината, родила мишка" - българска народна поговорка.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Изпреварил си ме! ?

Su38

Дъщерята пък какво общо има с корупцията? Или като евреите - до девето коляно?

Що не е санкциониран Малинов? За него поне имаше досъдебно производство, не че излезе нещо от това...

 

А сега кажете, че Радев не е прав, когато говори за делегиране на суверенитет. Прокуратурата щяла да мъдрува, дали да не образува производство срещу съдията. Ми що не го организира, ами отвън трябва да и налагат? Или просто защото няма престъпление? Егати, чужда държава заповядва да се организира наказателно производство.

Не беше ли правилният начин просто да изпратят сигнал до Прокуратурата и тя да си го разследва? Очевидно не и вярват. Очевидно сигналът е: Русия трябва да бъде изолирана с всички средства и всеки, който не изпълни това, ще бъде ударен.

Партнерите, внимавайте, можете да си заминете мърцина.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш