Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ критикуват България за неразрешени джамии и нацистки символи

Годишният доклад на Държавния департамент включва множество оплаквания на религиозните общности у нас

03 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Главното мюфтийство заявява, че мюсюлманите са били обект на периодична реч на омразата в България, мюсюлмански лидери се оплакват, че общини не разрешават строежа на джамии, неправителствени организации твърдят, че сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения продължават да бъдат широко достъпни, а Евангелски алианс обявява, че протестантите не са получили справедливия си дял от правителственото финансиране Това са само част от констатациите в Годишният доклад за религиозната свобода на Държавния департамент на САЩ, в раздела, посветен на България.

Документът е публикуван на сайта на външнополитическото ведомство в деня на Международният доклад за религиозната свобода. Този ежегоден доклад се представя съгласно Международния закон за религиозната свобода от 1998 г., разказва БТА. Той описва статута на религиозната свобода във всяка отделна страна и обхваща правителствени политики, нарушаващи религиозните вярвания и практики на групи, религиозни вероизповедания и лица, както и политиките на САЩ за насърчаване на религиозната свобода по света.  Докладът предоставя подробен и фактически отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира данни за нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица.

България има значителни проблеми с правата на човека и това включва сериозни корупционни прояви, полицейско насилие, произволни арести, заплахи и натиск срещу журналисти и нетолерантност.

В раздела за религиозните свободи в България през 2021 г. се посочва, че мюсюлмански лидери са казали, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти.

Освен това, според неправителствени организации сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения продължават да бъдат широко достъпни в туристическите зони в цялата страна и местните власти в малко от тези места са реагирали на оплакванията. В доклада пише, че антисемитската реторика е продължила да се появява редовно в онлайн коментари и в сайтове в социалните мрежи, както и в статии в електронни и традиционни медии. На обществени места са се появили антисемитски графити, включително свастики и обиди. Еврейската неправителствена организация  „Шалом“ е съобщила за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията от COVID-19 и продължаващите предизборни кампании, както и за вандалски актове срещу еврейски гробища и паметници.

В частта за България в доклада е отбелязано, че българският закон позволява на регистрирани религиозни групи да публикуват, внасят и разпространяват религиозна литература, но не разглежда правата на нерегистрирани групи по отношение на такива материали. Законът не ограничава привличането на нови симпатизанти и членове от регистрирани или нерегистрирани групи. Десетки общини, включително областните градове Кюстендил, Плевен, Шумен и Сливен, имат наредби, забраняващи агитирането от врата на врата и разпространението на религиозна литература без разрешение, посочва докладът.

Чуждестранните инвеститори продължават да бъдат загрижени за върховенството на закона в България, като причините са свързани с подкупни държавни служители, неефективни регулатори и съдебна система, която не може да отговори на очакванията за обективни решения на

През септември 2021 г. в публикация в онлайн платформата за човешки права Marginalia  е съобщено, че националното преброяване е нарушило правата на децата в полза на религиозните групи, като е било пренебрегнато законното право на децата на възраст 14-18 години на независима религиозна самоидентификация. Според изданието, пише в доклада, инструкциите за преброяването са позволили на възрастните да увеличат броя на членовете на религиозна група, като включат и децата си, което пряко се е отразило на размера на държавната субсидия за групата до следващото преброяване.

Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко общини, включително София, Стара Загора и Гоце Делчев, продължават да отхвърлят, според тях, с непрозрачни мотиви, исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.

От Главното мюфтийство са заявили, че продължават да търсят начини за юридическото му признаване за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 г. с цел връщане на приблизително 30 имота, включително осем джамии, две училища, две бани и гробище, заграбено от бившата комунистическа власт.

Училищата започнаха да използват пълния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас през последната учебна година, отбелязва докладът. Имаше одобрени учебници по религия от първи до трети клас, но нямаше обучени учители, които да ги използват. Евангелският алианс, група от 14 протестантски църкви и 16 протестантски неправителствени организации, се оплака, че Министерството на образованието отлага обучението на учители до 2022 г. и осигурява финансиране само за 40 процента от кандидатите, посочват авторите на доклада.

Главното мюфтийство и сдружението Обединени евангелски църкви изразиха загриженост, че им липсват ресурси, за да изпълнят законовото изискване за привеждане на религиозните си обучителни институции в съответствие с университетските стандарти до края на годината и ще бъдат принудени да ги закрият, пише в доклада. Представители на Евангелския алианс отново казаха, че протестантите не са получили справедливия си дял от правителственото финансиране, вероятно защото не са били представени от една организация, въпреки че техният брой надхвърля 1% от населението.

През юни организацията „Шалом“ е съобщила за стикери с нацистки символи в превозните средства на градския транспорт в София и в ски лифтове, както и за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията COVID-19 и продължаващите предизборни кампании.

Лидери на еврейската общност са изразили загриженост относно периодичния вандализъм на еврейски гробища и паметници и нарастваща според тях тенденция на антисемитска и ксенофобска пропаганда и графити. През юни „Шалом“ се е обърнала към местните власти в Провадия, след като открива, че старото местно еврейско гробище е превърнато в незаконно сметище и има кости, разпръснати около мястото.

Главното мюфтийство заяви, че мюсюлманите са били обект на периодична реч на омразата, като например на протест през ноември пред посолството на Турция в София срещу предполагаема намеса на Турция в парламентарните избори, където участниците са скандирали „Смърт на турците“. Мюфтийството цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти, като свастика на джамия в Пловдив през януари и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък.

Още по темата