Медия без
политическа реклама

Сарафов предлага върховна съдийка за свой заместник

Прокуратурата: Започна дисциплинарна проверка срещу военен прокурор, защото е забавил дело срещу генерал

21 Юли 2023Обновена
БГНЕС

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предлага съдия от Върховния касационен съд да му стане заместник и да поеме ръководството на Върховната административна прокуратура, съобщава „Лекс“.

Става дума за дългогодишния наказателен съдия Елена Каракашева.

По искане на и. д. главния прокурор Борислав Сарафов Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес освободи от ръководните длъжности трима от зам. главните прокурори, останали от уволнения Иван Гешев - Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Даниела Машева.

Преди малко над три години тя беше повишена в Наказателната колегия на ВКС. Преди това беше зам.-председател на Софийския апелативен съд, където работи дълги години. А по-рано беше съдия в Софийския окръжен съд.

В момента и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов има само един заместник – Мария Павлова, която е зам. главен прокурор при Върховната касационна прокуратура. Павлова беше следовател в Националната следствена служба, както и зам.-министър и министър на правосъдието в няколко служебни правителства.

Следващата сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще разгледа предложението на Сарафов за назначаването на съдия Каракашева за негов заместник.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи с 9 гласа "за" и нито един против Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба. Решението беше взето без никакъв дебат между съдебните кадровици.

 

Проверка срещу военен прокурор, който забавил дело срещу генерал

Във връзка с констатации в доклад на Върховна касационна прокуратура за установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от А.Р. - прокурор при Военно-окръжна прокуратура-София, спрямо същия е образувано дисциплинарно производство, съобщават от прокуратурата. Дисциплинарното производство, образувано със заповед на административния ръководител на ВОП-София, обхваща работата по същото досъдебно производство и на следователя Д.М. Докладът беше по поръчение на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Дисциплинарното производство се образува заради неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица.

Проверка на Върховна касационна прокуратура, разпоредена от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, е констатирала сериозни нарушения на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт" Стефан Христов, съобщиха от държавното обвинение.

Назначена е комисия в състав от трима прокурори при ВОП-София, която да установи действията на двамата магистрати по делото. Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на А.Р. и Д.М. за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор. 

В срок до два месеца комисията следва да изготви доклад за работата на магистратите, обект на дисциплинарната проверка.

Още по темата