Медия без
политическа реклама

ВСС уволни Ясен Тодоров като зам.-шеф на следствието

ВАС няма да разгледа жалбата на правосъдния министър срещу избора на Борислав Сарафов

19 Юли 2023Обновена
Ясен Тодоров
БГНЕС
Ясен Тодоров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи с 9 гласа "за" и нито един против Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба. Решението беше взето без никакъв дебат между съдебните кадровици. 

Уволението на Тодоров се случи по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Конфликтът между двамата възникна във връзка с разследването за взрива до кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев.  "Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност", оплака се тогава Сарафов. Преди това пък се разбра, че Ясен Тодоров е завел на мястото на взрива прословутия експерт от Израел, когото Гешев е наредил да бъде пуснат да огледа.

Сарафов остава

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу решение на Прокурорската колегия на ВСС да Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор. В конкретния случай министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, смята ВАС. Върховните магистрати приемат, че не е допустимо оспорването на процесния административен акт в обществен интерес от страна на министъра, тъй като това е правомощие на прокурорите, които единствени разполагат с възможност да сезират съда с протест в защита на обществения интерес. Съдебеният състав приема също, че в процесния случай с отмяната на акта не може да бъде постигната и търсената и твърдяна от жалбоподателя благоприятна промяна в неговата правна сфера.

ПРОТАКАНЕ

Прокурорската колегия отново реши да отложи назначаване на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да може да разследва главния прокурор. Този път съдебните кадровици се оправдаха с Народното събрание, което по техни думи е допуснало законодателен пропуск.

Според ПК в разпоредбите на Закона за съдебната власт се говори за престъпления, извършени само от обвинител №1, а не и от негов заместник, какъвто е настоящият случай. Заради това колегията ще сезира Народното събрание, за да се допълни, че ad hoc прокурорът ще разследва и престъпления, извършени от заместник главен прокурор.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?