Медия без
политическа реклама

Прокурорски войни: Сарафов поиска отстраняване на заместника си

Ясен Тодоров стана зам.-директор на националното следствие по предложение на Гешев

10 Май 2023
Ясен Тодоров
БГНЕС
Ясен Тодоров

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е поискал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи Ясен Тодоров като негов заместник. Това съобщава "Лекс". Предложението е направено днес. "Сега" потърси потвърждение от Сарафов, но той не отговори.

Действията на Сарафов не са изненада, след като вчера в интервю за БНР той даде заявка, че ще поиска махането на Тодоров. "Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба", каза вчера Сарафов. Преди това пък се разбра, че Ясен Тодоров е завел на мястото на взрива, станал край колата на главния прокурор, прословутия експерт от Израел, когото Гешев е наредил да бъде пуснат да огледа.

Предложението на шефа на НСлС трябва първо да бъде разгледано от Комисията за атестирането и конкурсите и след това да бъде внесено за обсъждане и гласуване в Прокурорската колегия. Дали Борислав Сарафов е изложил мотиви в искането си и какви са те не е ясно.

Кой е Ясен Тодоров

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. В записа от аферата "Яневагейт" Тодоров бе определен от някогашната шефка на Софийския градски съд като "оправно момче" във ВСС. Тодоров стана зам.-шеф на националното следствието през декември 2021 г., а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на "вечната" Теодора Точкова. Говореше се, че той е фаворитът на Гешев за директор на НСлС, но в крайна сметка миналия ноември Сарафов беше избран за втори мандат.

Завършилият школата на МВР в Симеоново Тодоров е емблематична фигура в съдебната система. И един от пламенните защитници на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Беше и от най-близкото лоби на Сотир Цацаров, докато той беше начело на прокуратурата.

След като изтече мандатът му на член на ВСС, Тодоров се върна в столичното следствие. Но много бързо бе командирован в националното следствие и прекара в командировка около 2 години. Командированите магистрати по правило са по-лесно зависими от шефовете си, които по всяко време могат да прекратят повишението им. Близо година и дъщерята на Тодоров - Теодора Тодорова, беше командирована от Районната прокуратура в Сандански в Софийската районна прокуратура, пак със заповед на Цацаров. През юли 2019 г. Тодорова беше назначена на титулярно място в София. Преди това, през 2015 г., докато баща й беше във ВСС, Тодорова беше назначена без конкурс в администрацията на главния прокурор. Видяхме я в първите редици на прокурорския протест след взрива на Гешев.

Пет организации призоваха ВСС да се намеси

Българският институт за правни инициативи, Антикорупционният фонд, Български адвокати за правата на човека, Българският хелзинкски комитет и Институтът за пазарна икономика, настояха с отворено писмо Висшият съдебен съвет (ВСС) да проведе извънредно заседание, да разгледа позицията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и да обсъди причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт.

В позиция до БТА по повод взрива на Гешев Сарафов обяви, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, "в който е нагазила дълбоко". 

"Отправената констатация за политическа активност на българската прокуратура от г-н Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години. Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушена независимостта на съдебната власт, нарушен е принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото, заявено публично от толкова високопоставен магистрат, е безпрецедентно", пишат организациите.

Сарафов призна и че митичният израелски експерт е пуснат на мястото по нареждане на Гешев, който няма право да се меси по дела, особено когато е лично засегнат.

"Прокурорската колегия на ВСС следва да се занимае незабавно с пълното изясняване на този случай" и "защо това вероятно устно и без никаква законова опора указание въобще е било изпълнено от съответните длъжностни лица, провеждащи процесуално-следственото действие", призовават организациите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата