Медия без
политическа реклама

Ясен Тодоров остава засега зам.-директор на националното следствие

28 Юни 2023
БГНЕС

Ясен Тодоров остава заместник директор на Националната следствена служба. Това следва от днешното решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която остави без разглеждане искането на настоящия и.д. главен прокурор Борислав Сарафов Тодоров да бъде махнат от ръководната си позиция в следствието.

Сарафов поиска това, преди да стане и.д. главен прокурор, докато беше само зам. главен прокурор и директор на националното следствие. Когато Прокурорската колегия разгледа казуса за първи път в края на месец май, се разбра, че Националната следствена служба се ръководи пряко от главния прокурор, а не от директора си и затова той не може да иска отстраняването на заместника си. (За сагата Сарафов - Тодоров, част от голямата война по върховете на прокуратурата, вижте повече тук.) Тогава колегията не взе решение, за да може да бъде проучен допълнително въпросът дали някой от главните прокурори някога е делегирал правомощия на директора на следствието. Оказва се, че това е направил само Борис Велчев. Нито Цацаров, 

Със 7 гласа "за" и един против Прокурорската колегия и днес потвърди тази позиция. Разликата този път е, че Сарафов вече може да поиска махането на Тодоров и от позицията на изпълняващ функциите на главен прокурор, т.е. Колегията няма да има основание да му откаже.

ТЪРСЯТ СЕ

Прокурорската колегия откри поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България. 

Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата. Търсят се 7 кандидати, тъй като българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва 8. След като Прокурорската колегия одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук. 

Какво още стана по време на днешното заседание на Прокурорската колегия на ВСС вижте тук:

Уволненият главен прокурор Иван Гешев се оплака във Фейсбук, че не е освободен като редови прокурор въпреки подаденото от него заявление.   "Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми за оставка като прокурор", пише Гешев.

 

Още по темата