Медия без
политическа реклама

Само обединени ПП и ДБ имат шанс срещу ГЕРБ

В момента партията на Борисов води с 10% пред основния си конкурент, показва проучване на "Екзакта"

05 Февр. 2023Обновена
Тандемът май изглежда безалтернативен.
БГНЕС
Тандемът май изглежда безалтернативен.

ГЕРБ води доста убедително пред ПП на въпроса "Ако изборите бяха днес, за кого бихте гласували?". Това показа проучване на агенция "Екзакта", публикувано днес от БТА. От данните става ясно, че ПП и ДБ имат шанс срещу партията на Бойко Борисов единствено обединени.

Подреждането е: ГЕРБ-СДС 26,6%, ПП 16,4%, ДПС 12,8%, БСП 12 %, "Възраждане" 10 %, ДБ 7,3%. "Български възход" 4,2%. Под бариерата за влизане в парламента са ИТН, ВМРО и НДСВ.

"Съвместното явяване на ПП и ДБ на предстоящите избори се одобрява от близо 40% от интервюираните. По-често това са жени, висшисти, хора на възраст между 30 и 60 г. и жители на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени сред избирателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали коалицията ще постигне резултат с „добавена стойност”, или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния сбор", анализира "Екзакта".

 

ДОВЕРИЕТО В ПРЕЗИДЕНТА

През последния месец продължава да намалява одобрението към работата на президента Румен Радев, сочи още проучването. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на "Български възход" и на ИТН.

 

СЪЮЗЪТ СЕ ОЧЕРТАВА

Междувременно днес Кирил Петков и Христо Иванов коментираха пред БНР все по-очертаващото се обединение между ПП и ДБ. "Вярвам, че на следващите избори с "Демократична България" ще се явим с общи листи. Ние и ДБ ще сме основното ядро, но започваме да привличаме и доста граждански организации, които досега не са се обвързвали с политика", заяви Петков.  "Знаем как да отстояваме идентичността си в отбор, който е по-голям от нас. Нямаме притеснения, че нашите избиратели няма да разберат усилията ни да решим проблема на България", каза пък Христо Иванов.

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата