Медия без
политическа реклама

Само ДПС и БВ ще разговарят с посредниците Плевнелиев и Паси

Мисията на контактната група на ГЕРБ върви към провал

18 Окт. 2022
БГНЕС архив
Росен Плевнелиев (вдясно) и Соломон Паси.

Опитите на ГЕРБ-СДС да привлече партньори за коалиция чрез посредничеството на експрезидента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси вървят към пълен провал. Оказа се, че водената от двамата контактна група почти няма с кого да разговаря.

Тази сутрин стана ясно, че БСП няма да участва в срещата с групата, насрочена за събота. „Не възнамеряваме да се срещаме с г-н Плевнелиев и г-н Паси. Те коя политическа сила представляват? Няма нужда в тази ситуация от медиатори, а от преки разговори“, коментира темата соцдепутатът Христо Проданов по bTV. Известно е, че левицата принципно не възнамерява да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

Вчера от преговори се отказаха ПП и ДБ, които също се противопоставят на идеята за герберско правителство. Контактната група поначало не планираше да се среща с „Възраждане“. Така остават само ДПС и „Български възход“. Техните гласове обаче, обединени с тези на ГЕРБ-СДС, не са достатъчни, за да се събере дори минимално мнозинство от 121 депутати в новото Народно събрание. Което означава, че мисията на Плевнелиев и Паси няма да постигне целта си.

ПП и ДБ отсега попариха надеждите на ГЕРБ-СДС, че ще подкрепят правителство с мандат на формацията на Бойко Борисов.