Медия без
политическа реклама

ПП и ДБ отказаха да разговарят с групата "Плевнелиев-Паси"

Подкрепата им е абсолютно необходима на ГЕРБ за правителство

17 Окт. 2022Обновена
Росен Плевнелиев
БГНЕС
Росен Плевнелиев

ПП и ДБ отсега попариха надеждите на ГЕРБ-СДС, че ще подкрепят правителство с мандат на формацията на Бойко Борисов. Тази вечер представители на двете политически сили обявиха, че те няма да разговарят с контактната група на експрезидента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси, на която ГЕРБ-СДС се уповава за намирането на коалиционни партньори.

Първо коментар в този смисъл направи депутатът от ПП Иван Христанов по bTV. Той даде да се разбере, че формацията му държи на позицията си, че няма да одобри кабинет на ГЕРБ-СДС. След него същото каза и Божидар Божанов от ДБ. "Ние и предизборно, и сега сме декларирали, че с ПП имаме добър диалог и бихме ги подкрепили за втория мандат", допълни десният депутат пред bTV.

БЕЗ ВАРИАНТИ

В същото време, вариантът за коалиция с ПП и ДБ, или поне парламентарна подкрепа от двете формации, изглежда се смята за единственият възможен от ГЕРБ-СДС. Така поне излиза от новината по-рано днес, че формацията на Борисов няма да води преговори с "Възраждане".

Днес Росен Плевнелиев сподели в отворено писмо графика на контактната група. От него става ясно, че среща с националистите на Костадин Костадинов няма да има. В писмото се посочва, че Плевнелиев и Паси ще съдействат на "шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог". Сред изредените парламентарни групи отсъства тази на "Възраждане".

Така на практика ГЕРБ-СДС предварително се отказва от подкрепата на 27-те депутати на "Възраждане". Ако си осигурят помощта на ДПС, герберите ще съберат 103 гласа, заедно със своите. Това означава, че са им необходими поне още 18 депутата, за да разполагат с минимално парламентарно мнозинство от 121 души. "Български възход" може да осигури 12 човека. При всички случаи, някакви гласове трябва да дойдат от ПП или ДБ, или БСП.

Водачите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев не оставиха надежди на Бойко Борисов, че ще се съгласят да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Най-важното нещо за България е да има стабилно управление. Ние ще бъдем конструктивна опозиция.

От социалистите ГЕРБ-СДС не очаква помощ. Остават ПП и ДБ, които обаче веднага след изборите заявиха и впоследствие многократно потвърдиха, че правителство с герберски мандат няма да подкрепят. Остава да се търсят отцепници – от "Възраждане" например, но Борисов беше споменал, че няма намерение да разчита на такива.

Самите преговори започват на 20 октомври – ден след първото заседание на новия парламент. Странното е, че най-напред контактьорите, водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще се срещнат с представители на ГЕРБ-СДС, тоест, на формацията, която излъчи контактната група. За петък сутринта беше предвидена срещата с ПП, на която хората на Кирил Петков няма да отидат. В събота са насрочени разговорите с ДПС и с БСП. Най-вероятно социалистите също ще откажат. В неделя сутрин беше насрочена срещата с ДБ, а следобед – с "Български възход".

Вариантите на ГЕРБ да състави правителство непрекъснато намаляват. След като вчера ПП отказа да участва в преговори за кабинет, в който може да участват ГЕРБ и ДПС, днес същото направиха първо БСП, а след това и ДБ.

На 24 октомври Плевнелиев и Паси ще обявят резултатите от своята "безкористна мисия", както я определят. В откритото писмо двамата изрично подчертават, че "от ничие име (нито свое, нито на трето лице) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство", а единствено търсят "допирни точки" между политиците.

Последвайте ни и в google news бутон